Toxicity testing using brine shrimp
Toksisite testinde brine shrimp kullanımı
  1. Tez No: 151199
  2. Yazar: TAYLAN ÖZGÜR PEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SOL ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Acute toxicity, bioassay, brine shrimp, heavy metal, mortality
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
nı ÖZET Son yıllarda, metaller, özellikle ağır metaller sürekli olarak çevreye salınımlan ve geniş bir organizma türüne olan toksishesi nedeniyle yaygın olarak dikkate alınmıştır. Ağır metaller, yoğunluğu 5' den büyük olan 40 kadar elementi kapsamaktadır. Bu metallerin çoğu prokaryotik ve ökaryotik organizmaların gelişmesi için gereklidir. Buna rağmen, metallerin bazıları, düşük konsantrasyonlarda bile aşın derecede toksüctirler. Kimyasal kirliliğin bir nedeni de metallerdir. Bilim adamlarının çoğu, toksik metallerin, çevre problemlerine neden olduğunu kabul etmişlerdir. Metaller, birkaç yüzyıldır, endüstriyel, tarımsal, ve askeri amaçlar için kullanılmaktadır. Sonuç olarak metaller, farklı kimyasal formları ile geniş bir alana yayılmışlardır. Kimyasal maddelerin toksisitesini belirlemek için çeşitli toksisite testleri geliştirilmiştir. Bu tezde, brine shrimp toksisite testi, hızlı, ucuz ve basit olma avantajlarına sahip olması nedeniyle seçilmiştir. Bu tezde bazı ağır metallerin [bakır (Cu), krom (Cr), kadmiyum (Cd), çinko (Zn), nikel (Ni) ve civa (Hg)j ve bunların karışımlarının Artemia salına üzerindeki öldürücü etkisi incelenmiştir. Toksisite % ölüm oram olarak ifâde edilmiştir. LC50 değerleri ağır metallerin eklenmesinden sonraki 8., 12. ve 24. saatler için hesaplanmıştır. Bu tezin başlıca amacı, bu ağır metallerin (Cu, Cr, Cd, Zn, Ni^Hg) ve bunların karışımlarının Artemia salına' ya olan akut toksisitesini belirlemektir ve ikincil amaç, bu ağır metallerin birbirlerine göre toksisitelerini karşılaştırmak ve araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT In recent years, metals, in particular heavy metals, have received widespread attention because of their release into the environment, extended persistence, and toxicity to a wide variety of organisms. The heavy metals are comprised of 40 elements with a density greater than five. Many of these metals are essential for growth of both prokaryotic and eukaryotic organisms. However, some of the metals are extremely toxic even at low concentrations. One aspect of chemical pollution is metals. Many scientists recognize the environmental problems that are caused by toxic metals. Metals have been used for industrial, agricultural, and military purposes for several centuries. As a result metals are widely dispersed in different chemical forms in the environment. Various toxicity tests have been developed to determine the toxicity of chemical substances. In this thesis, the brine shrimp bioassay was chosen because of the brine shrimp bioassay has advantages of being rapid, inexpensive, and simple. The effects of some heavy metals [copper (Cu), chromium (Cr), cadmium (Cd), zinc (Zn), nickel (Ni), and mercury (Hg)] and their mixtures on Artemia salina mortality were investigated in this thesis. Toxicity was expressed as % mortality. LC50 values were calculated for 8, 12 and 24 hours after exposure to heavy metals. The ultimate objective of this thesis was to determine the acute toxicity (24 h) of these heavy metals (Cu, Cr, Cd, Zn, Ni, Hg) and their mixtures to Artemia salina nauplii and the secondary objective was to investigate and compare toxicities of these heavy metals.