İplik çapı ve değişimi ile mukavemet arasındaki ilişkiler üzerine bir araştırma
An investigation on relationships between yarn diameter/diameter variation and strength
- Tez No: 151206
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: İplik çapı, iplik mukavemeti, iplik bükümü, optik düzgünsüzlük, kapasitif düzgünsüzlük, Yarn diameter, yarn strength, yarn twist, optical evenness, capacitive evenness
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, iplik çapı ve değişimi ile iplik mukavemeti arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Bunun için aynı harmandan üç farklı numara ve her biri üç farklı büküm seviyesinde dokuz tip %100 pamuk penye ring ipliği ve farklı numara ve büküm seviyelerinde dokuz tip %100 yün kamgam ipliği kullanılmıştır. Elde edilen bulgular korelasyon ve regresyon analizleri yapılarak değerlendirilmiş ve iplik mukavemeti ile iplik çapı ve çap değişimi arasında istatistiksel açıdan önemli korelasyon katsayıları belirlenmiştir. Bulunan ilişkilerin yün ipliklerinde pamuk ipliklerine göre daha kuvvetli olduğu gözlenmiştir. Ayrıca çalışmada iplik çapı ile büküm arasındaki ilişkiler, iplik çapı değişimleri ile büküm değişimleri ve mukavemet değişimleri arasındaki ilişkiler, iplik çapı değişimi ile optik ve kapasitif düzgünsüzlükler arasındaki ilişkiler de incelenmiş ve iplik mukavemetini ölçülen diğer özelliklerden tahminlemeyi sağlayacak çoklu regresyon modelleri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, relationships between yarn diameter/diameter variation and yarn strength were investigated. For this, 100% cotton combed ring yarns of nine types from the same blend which have three yarn counts with three levels of twists and 100% wool worsted yarns of nine types which have nine different yarn counts and twist levels were used. The findings obtained were evaluated by correlation and regression analysis and statistically significant correlation coefficients between yarn strength and yarn diameter/diameter variation were found. It was observed that correlation for wool yarns was higher than correlation for cotton yarns. Furthermore in the study, relationships between yarn diameter and yarn twist, relationships between yarn diameter variations and twist/strength variations, relationships between yarn diameter variation and optical/capacitive evenness were investigated and multi regression models were established to allow the estimation of yarn strength from the other yarn parameters.