A decomposition method for a resource-constrained parallel machine scheduling problem
Kaynak kısıtlı paralel makine çizelgeleme problemi için bir ayrıştırma metodu
- Tez No: 151208
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARSLAN ÖRNEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: paralel makinelerin çizelgelenmesi, kaynak kısıtları, makine elverişliliği, aynştırma, tamsayı programlama, elektronik tablolarla kullanıcı ara yüzü, parallel machine scheduling, resource constraints, machine eligibility, decomposition, integer programming, user interface with spreadsheets
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
V ÖZET Bu tez, elektrik malzemeleri üreten bir işletmenin enjeksiyon kalıplama bölümündeki gerçek bir çizelgeleme problemini ele almaktadır. Bu birimde, makine elverişliliği ve diğer kaynak kısıtları allında bir paralel makine çizelgelemesi problemi araştırılmıştır. Problemin bütününü çözmek üzere bir matematiksel model geliştirilmiştir. Ancak, problem büyüklüğünden dolayı, kabul edilebilir bir zamanda çözüme ulaşmanın çok zor olduğu gösterilmiştir. Çözüm metodu olarak bir ayrıştırma yaklaşımı önerilmiştir. Ayrıştırma metodu, veri hazırlanması, iş yükleme ve çizelgeleme olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Veri hazırlama aşamasında aynı makinelerden oluşan makine grupları ve makine hücreleri oluşturulmuştur. îş dizileri (aynı kalıbı kullanan parçalar bütünü) de işlem zamanlan ile birlikte belirlenmiştir. Yükleme problemi için amaçların önem sıralarını baz alan çok amaçlı bir optimizasyon modeli uygulanmıştır. Amaçlar azalan önem sırasına şöyle dizilmiştir: makine grupları boyunca makine başına düşen iş yüklerim en küçüklemek, oluşturulan her bir makine hücresine atanacak olan operatör sayısının alt sınırını minimum yapmak ve makinelerin harcadığı toplam enerjiyi minimum yapmak. Yükleme aşaması sonunda, toplam enerji lüketimini en küçükleyecek şekilde her bir makine grubuna düşen iş setleri ve her bir hücreye atanacak operatör sayısı elde edilmiştir. Çizelgeleme aşamasında ise, iş dizilerinin makine grupları boyunca haftalık çizelgelerini elde etmek üzere, en son işin bitiş zamanım (makespan) en küçükleme amaçlı bir 0-1 tamsayı programlama modeli geliştirilmiştir. Çözüm metodunun uygulamasını kolaylaştırmak üzere, MS Excel ortamında bir kullanıcı ara yüzü menüsü geliştirilmiştir. Bu modül bir optimizasyon yazılımı olanVI LINGO ile MS Excel' i Visual Basic uygulama kodlan yardımıyla entegre etmektedir. Sonuç olarak, haftalık parça siparişlerini okuyan, ek kaynak ve makine elverişliliği kısıtlan altında iş dizilerinin çizelgelerini oluşturan bir sistem tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT This thesis is motivated by a real world problem in an injection molding department of an electrical appliance company. A resource-constrained parallel machine scheduling problem with machine eligibility restrictions is investigated in this plant. For the entire problem, a mathematical model is developed. However, it is shown that obtaining an optimum solution is too difficult in a reasonable time due to the problem size. Then, a decomposition approach is proposed as the solution methodology. The three stages of the decomposition method are data preparation, loading and scheduling. In data preparation stage, machine groups with identical machines and virtual machine cells are constructed. The job strings (set of parts that use the same mold) with their processing times are built. A lexicographic multi-objective optimization method is applied to the loading problem. The objectives are ranked in a descending order of importance: minimizing the workload of machine groups, minimizing the lower bound on the number of operators to be assigned to each virtual cell and minimizing the total energy consumption of machines. The job sets of each machine group and the number of operators to be assigned to each cell with minimum energy consumption are the outputs of the loading phase. In the scheduling phase, a 0-1 integer programming model with makespan minimization objective is built in order to obtain weekly schedule of the job strings over the machine groups. To facilitate the implementation of the solution methodology, a user interface menu is developed in MS Excel environment. This module integrates theIV optimization software LINGO and MS EXCEL with the aid of Visual Basic for Applications (VBA) codes. In the end, a scheduling system is designed that reads MRP orders of each week and generates the scheduling of job strings over the machines with respect to resource constraints and machine eligibility restrictions.