Görsel ve süreklilik mekansal kurgusu-Güzel sanatlar okulları için bir deneme
Visual and spatial continuity-An analysis for Fine arts schools
  1. Tez No: 151209
  2. Yazar: SÜREYYA ÖNVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKİM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Spatial continuity, visual continuity, spatial richness, transparency, architectural promenade, fine arts schools
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
IV ÖZET Mekan, bir mimari ürünü var eden temel koşuldur. Mimari mekan temel olarak üç ana sınırlayıcı eleman olan, zemin, duvar ve tavan ile tanımlanır. Sınırlama duygusunu en güçlü veren görsel geçirimsiz yüzeylerdeki açıklıklar, açıklıkların boyutları ve çeşitli konumlan ile bağlantılı olarak mekan süreklilik kazanır. Mimari tasarımın en önemli konularından biri olan mekanda süreklilik kurgusu ile mekansal zenginlik, saydamlık ve mimari gezinti kavramları başlıkları altında açıklanan etkiler ile, binanın iç mekan tasarımına artı değerler kazandırılmaktadır. Mekanların birarada bulunarak mekan organizasyonunu oluşturması binanın işleviyle doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle, bu çalışmada görsel ve mekansal sürekliliğin mekanda etkilerinin, işlevle birlikte değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Güzel sanatlar okullarında süreklilik kurgusu mekansal zenginlik, saydamlık ve mimari gezinti kavranılan esas alınarak incelenmiştir. Görsel ve mekansal süreklilik kurgusunun iç mekana etkilerinin saptanmasına yönelik olan çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, problem tanımlanmış, çalışmanın amaç ve kapsamı, kullanılan yöntemler açıklanmıştır. İkinci bölümde, görsel ve mekansal süreklilik kurgusunun oluşumu ve mekanda etkilerinin irdelenmesinde gerekli temel kavramlar olan, mekan kavramı, mimari mekanın oluşumu, mekan algısı incelenmiştir. Üçüncü bölümde, süreklilik kurgusunun oluşumu açıklanmış ve teknoloji ile süreklilik kurgusu oluşumu arasındaki ilişki irdelenmiştir. Bina tasarımında görsel ve mekansal sürekliliğin oluşturulabileceği alanlar açıklanmıştır. Görsel ve mekansal süreklilik ile sağlanan mekansal zenginlik, saydamlık ve mimari gezinti kavranılanbaşlıkları altında açıklanan etkiler araştırılmıştır. Bu üç kavram birbirleriyle ilişkili, birbirlerini kapsayan kavramlardır. Üçüncü bölümün sonunda süreklilik kurgusunun mekana etkileri özet biçiminde açıklanarak birbirleriyle ortak noktalan tablo biçiminde sentez aşamasına getirilmiştir. Dördüncü bölümde, görsel ve mekansal sürekliliğin mekanda etkilerinin güzel sanatlar okulları örneklerinde incelenebilmesi amacıyla, güzel sanatlar okulları eylem alanları araştırılmıştır. Beşinci bölümde, güzel sanatlar okulları örneklerinde, görsel ve mekansal süreklilik kurgusu/işlev/sürekliliğin mekana kattığı artı değerler irdelenmiştir. Konunun açıklanabilmesi bağlamında, süreklilik kurgusunun olduğu güzel sanatlar okulları incelenmek üzere seçilmiştir. Altıncı bölüm ise araştırmanın sonuç kısmını oluşturmuştur. Anahtar sözcükler Mekansal süreklilik, görsel süreklilik, mekansal zenginlik, saydamlık, mimari gezinti, güzel sanatlar okulları.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Space is a basic condition of an architectural design. Architectural space is defined by three planes, a floor, a wall, and, a celling. Space gains continuity with openings in the boundary of space, dimension of openings and, various locations of openings. This study focuses on visual and spatial continuity and its effects on space. Visual and spatial continuity provide spatial richness, transparency and architectural promenade. Interior space gains qualities with effects of visual and spatial continuity. Space organization is related to the function of building. In this study, effects of visual and spatial continuity has been explained with function. Effects of continuity are investigated on fine arts schools. Fine arts schools are investigated according to concepts that are spatial richness, transparency and architectural promenade. This study includes six chapters. The first chapter defines the problem presented in the thesis and presents the aim, the context and the methodology study. The second chapter concept of space, defining architectural space and space perception are investigated. In the third chapter, defining visual and spatial continuity is presented. A relation between technology and defining continuity is investigated. Activity areas which can be formed by visual and spatial continuity are explained. In this chapter investigated that spatial richness, transparency and architectural promenade which are provided by visual and spatial continuity. These three consepts are related to each other. In the third chapter finally, effects of visual and spatial continuity are determined on theVII table form. On the table, similarities of spatial richness, transparency and architectural promenade are presented. In the forth chapter, activity areas of fine arts schools are investigated to determine effects of continuity. The fifth chapter is evaluation of fine arts schools examples which have visual and spatial continuity. Effects of visual and spatial continuity are investigated on examples of fine arts schools. The sixth chapter includes the results of resarch. Examples of fine arts schools are evaluated according to continuity, function, effects of visual and spatial continuity.