İzmir çevresinin kıyı yönetimi planlaması ve AB uygulamalarıyla kıyaslama
Coastal zone management plan for İzmir area and comparison whith EU application
- Tez No: 151220
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: kıyı bölgesi yönetimi, İzmir kıyı kaynakları, Avrupa Birliği tanıtım programı, Coastal Zone Management, Coastal resources of Izmir, European Union demonstration programme
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kıyı Bölgesi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Türkiye'nin önemli büyük kentlerinden biri olan İzmir'de, kıyı alanlarında bir çok faaliyet gerçekleştirilmekte ve nüfus yoğunluğu her geçen gün artmaktadır, İzmir kıyı bölgelerinde, özellikle kentin sardığı körfez kısmındaki faaliyetler, önemli çevresel bozulmalara neden olmaktadır. İzmir için, bütünleşik bir kıyı bölgesi yönetimi planının yapılmasına şiddetle ihtiyaç vardır. Bu konuda yapılacak çalışmalar için, özellikle son zamanlarda daha yoğun bir şekilde sürdürülen, Avrupa Birliği uyum sürecinde, Avrupa Birliği'nin kıyı bölgeleri için gerçekleştirmiş olduğu tanıtım programlarının tecrübelerinden faydalanarak, bir yönetim planı oluşturulabilir. Türkiye bir çok yasal düzenlemesini AB kriterlerine uygun hale getirmiştir. Ancak uygulama aşamasında, yeter düzeyde bir ilerleme mevcut değildir. Bu açıdan, İzmir için oluşturulacak kıyı bölgesi yönetimi planı için, yasal çerçevenin ve bilgi bazının varlığı, AB uygulamaları ve politikalarından çıkarımların kullanılmasıyla mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Many activities take place in coastal zones in Izmir, one of the important big cities in Turkey. In Izmir the population intensity is increasing continuously. The activities in the coastal zones of Izmir, particularly in the bay part surrendered by the city, cause important environmental impacts. It is extremely necessary to effect an integrated coastal zone management plan. Such a plan may be constituted by benefiting from the experiences of the demonstration programme that have been performed for the European coastal zones. Turkey has brought many of its legal arrangements to comply with the EU criteria. However, there is an absence of a sufficient development in the implementation phase. In this respect, the presence of legal scope and knowledge basis would be possible by using inferences from EU applications and policies, for the coastal zone management plan that will be constituted for Izmir.