Bitümlü sıcak karışımların sudan kaynaklanan bozulmalara karşı duyarlılığı
Susceptibility of hot mix asphalts in respect to distresses casued by water
- Tez No: 151222
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN VARLIORPAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bitümlü Sıcak Karışım, Suya Duyarlılık, Nicholson Soyulma Deneyi, AASHTO T-283, İndirekt Çekme Gerilmesi, Hot Mix Asphalt, Water Susceptibility, Nicholson Stripping Test, AASHTO T-283, Indirect Tensile Stress
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaştırma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
II ÖZET Bitümlü sıcak karışımlarda, su etkisi ile meydana gelen temel hasar, soyulmadır. Soyulma: Genel olarak sudan dolayı, agrega yüzeyi ile asfalt arasındaki adezyon kuvvetinin kaybı olarak tanımlanmaktadır. Su varlığında, sıcak karışımda herhangi bir görsel ayrılık olmadan da, suyun asfalt bağlayıcının kohezif dayanımını etkilemesinden dolayı, sıcak karışım, dayanım kaybına maruz kalabilmektedir. Bu nedenle, Suya Hassasiyet yada başka bir değişle Suya Duyarlılık kavramları, sudan (nemden) dolayı sıcak karışımın dayanımımn ve/veya diğer özelliklerinin kaybolması anlamına gelmektedir. Bitümlü sıcak karışımlarda, sudan kaynaklanan bozulmalar önemli bir sorun olarak kabul edilmekte, suyun verdiği zararların en aza indirilmesi amacıyla araştırmacılar tarafından önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bu amaçla yapılmakta olan çalışmaların önemli bir kısmım ise, karışımın yola serilmeden önce, laboratuar ortamında suya hassasiyetinin belirlenmesi, bu sayede gerekli önlemlerin öngörülmesi amacıyla yapılan deneyler oluşturmaktadır. Bu tez kapsamında yapılan deneysel çalışmalarda, ülkemizde aşınma tabakalarında kullanılan bitümlü sıcak kanşrmlardan ikisi, bunlar; karışımdaki agregalarm tümünün Kalker olduğu diğeri ise Bazalt+Kalker olduğu bitümlü sıcak karışımlardır, laboratuvar ortamında Marshall Tasarım yöntemine göre tasarlanmışlar, ardından bu sıcak kanşrmlarm Suya Hassasiyetleri, ABD 'de yaygın olarak kullanılan deney AASHTO T-283 ve Türkiye'de yaygın olarak kullanılan deney olan Nicholson Soyulma Deneyi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Deneylerin sonucunda, Kalkerin kullanıldığı sıcak kanşımının sudan kaynaklanan bozulmalara karşı direnimi şartname limitleri içerisinde olmakla beraber, Kalker + Bazalt karışımının kullanıldığı sıcak karışımın sudan kaynaklanan bozulmalara karşıHI direxiiminin oldukça yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, Nicholson deneyinin, Sıcak Karışımların Suya Duyarlılıklarını, AASHTO T-283 Deneyine göre daha düşük bulduğu da görülmüştür. Sıcak karışımda Bazalt kullanımınm, karışımın Marshall Stabilitesini artırabileceği, diğer yandan, Bazalt içeren karışımın suya maruz kalınca Çekme Dayanımınm aşın azalacağı, bu sebeple, Aşınma Tabakaları 'nda kullanılacak sıcak karışımlarda gerekli önlemler alınmadan, Bazalt kullanımınm problemler yaratacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Stripping is a major distress occurring due to water (moisture) for Hot Mix Asphalt (HMA). Stripping is commonly defined as loss of adhesion between the Aggregate surface and Asphalt Cement in the presence of water. An HMA may experience loss on strength in the presence of moisture without visible evidence of debonding, because, water may affect the cohesive strength of the asphalt binder. Thus, the terms“Water Susceptibility”and“Water Sensitivity”are used to designate the loss of strength or other properties of HMA in the presence of moisture. Distress in HMA in which water effects have a predominant factor is assumed as an important issue and to reduce the water deteriorations on HMA many different works made from researchers. An important part of this works consists of tests that are made at laboratory to estimate water susceptibility levels of HMA before laying on the road surface. In the laboratory studies of this thesis, Hot mixes which are generally used in Turkey consisted of both Limestone and Limestone + Basalt prepared according to Marshall Mix Design Method. Then, The mixes are tested to find water susceptibility levels via AASHTO T-283 and Nicholson Tests, which are the mostly used water susceptibility tests in USA and Turkey, respectively. As a result of these experimental studies, the HMA prepared with using Limestone is found enough desiring resistance level against the effects of water, the other mix that prepared with using Limestone + Basalt is not found enough of the water effects. In addition, it is shown. that, Nicholson Test determine water susceptibility levels of the mixes lower than the AASHTO T-283 Test. It is thought the use of Basalt in HMA will increase Marshall Stability of the mix; on the other hand, Basalt is more susceptible to the water deteriorations and for thisV reason using Basalt in HMA to decrease Tensile Strength of the mix and this creates some problems especially for the Wearing course.