Türkiye'de enerji üretimi ile ilgili kurum ve kuruluşlar ve bunlara bağlı enerji politikalarının oluşumu
The foundations and associations related to Turkey energy productions and the forming of energy policies depending
  1. Tez No: 151248
  2. Yazar: ÖZER ERKEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT TÜRKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Alternatif Enerji, Enerji Politikalar, Elektrik, Energy, Alternative Energy, Energy Policies, Electric
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
Ill ÖZET Bu çalışmada; Enerji Sisteminin bir parçası olan Dünya ve Türkiye için son yüzyıldaki enerji durumları ve buna bağlı gelecek tahminleri ile alternatif enerji arayışları incelenmiştir. Enerjinin insanlık için önemi bilinmektedir. Ülkeler için tüm özgürlükleri ve söz hakkının her anlamda hammadde kaynağı konumunda olan enerji; kullanışlı,ucuz,yeterli,ulusal ve çevreci olmalıdır. Devlet içinde; tüm bu özellikleri taşıyan, enerjinin ülke ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyeye çıkaran, tüketimin üretimden fazla olduğu durumlarda gerekli enerjiyi tüketicileri sıkıntıya sokmadan temin etmeye çalışan,ihtiyaç fazlası enerjiyi ülke yararı için ihraç eden ve gerektiğinde her türlü müdahaleyi yapan bir sistem mevcuttur. Ülkemizin enerji tarihi,enerji üretim ve tüketimleri ile alternatif enerji kaynaklan arayışları alanındaki çalışmalar değerlendirilmiş,ülkemizde uygulanan enerji politikaları, oluşum tarihi ve şekilleri ile bu mevcut politikaların oluşumunda rolü olan tüm Devlet ve özel sektör birimlerinin birbirleri ile olan enerji etkileşimleri,ülke enerji döngüsündeki kuruluşlar arası ilişkiler ile enerji darboğazından kurtulmamız için yapılabilecek çalışmalar incelenmiştir. Özetle; Birinci bölümde,Dünyanın son yüzyıldaki enerji durumu ve buna bağlı gelecek tahminleri ile alternatif enerji arayışları ikinci Bölümünde ;Ülkemizin enerji tarihi,enerji üretim ve tüketimleri ile alternatif enerji kaynaklan arayışlar Üçüncü Bölümde ;Ülkemizde uygulanan enerji politikalar,oluşum tarih ve şekilleri ile bu mevcut politikaların oluşumunda rolü olan kuruluşların yapılanmalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT This study aims to review the state of energy of Turkey and the world in the previous century, which are parts of the energy system; and depending on this, the predictions for the future and lastly the search for alternative energy. The importance of the energy to the humanity is well-known. Energy, which stands for the raw material of the freedom, the right to speak for all of the countries, must be available, cheap, sufficient, national and environmentalist. In the State, there is a system that includes all these features, increases the supplies to a level that may satisfy the needs, the one that tries to supply the necessary energy without putting the consumers at stake when the consumption is more than the production, the one that exports the unused energy for the good of the country and the one that makes any kind of intervention. The history of energy of our country, the production and the consumption of energy, the studies made in the area of searches for the alternative energy have been evaluated and the policies of energy applied in our country, the dates and ways of formation of those regulations, the interactions of energy between all of the units of State and private sector that contributed to the making of those laws, the constitutions that has a share in the cycle of energy in the country, the potential studies that may help out of the insufficiency of energy have been scrutinized. To sum up, this study focuses on; In the first chapter, the state of energy of the World in the previous Century and depending on that the predictions for the future and the search for alternative energy; In the second Chapter, the history of energy of our country, the production and consumption of energy and the searches for alternative energy, In the third chapter, the policies of energy applied in our country, the dates and ways of formation of those regulations and the structures of the intuitions that has a share in the making of those regulations.