Buğday (Triticum aestivum L.)'da yaprak klorofil floresansı ve membran stabilitesinin dane verimi ile ilişkisi üzerine araştırmalar
Determination of relationship between grain yield and leaf chlorophyl fluorecence and membrane stability in wheat (Triticum aestivum L.)
- Tez No: 151429
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜJDE KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik Buğday Çeşitleri, Klorofil Floresansı, Membran Stabilitesi, Verim, Bread Wheat Varieties, Chlorophyll Flourescence, Membrane Stability, Grain Yield n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BUĞDAY (Triticum aestivum L.)' DA YAPRAK KLOROFİL FLORESANSI VE MEMBRAN STABİLİTESİNİN DANE VERİMİ İLE İLİŞKİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Özge CİRİTCİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Müjde KOÇ Yıl: 2004 Sayfa: 78 Jüri: : Prof. Dr. Müjde KOÇ Prof Dr. Yusuf KIRTOK Prof. Dr. Hayriye İBRİKCİ Güncel ekmeklik buğday çeşitlerinin yaprak klorofil floresansı ve membran stabilitesi özellikleri ile verim ilişkisinin belirlenmesi amacıyla 2002/2003 yetiştirme mevsiminde Çukurova koşullarında yapılan bu çalışmada ele alınan 15 çeşit arasında incelenen fizyolojik ve morfolojik özellikleri yönünden belirli farklar olduğu saptanmıştır. Membran stabilitesi zarar indeksi yönünden dördüncü yaprakta çeşitler arasında önemli bir fark oluşmamakla birlikte, bayrak yaprakta çeşitler arasında önemli farklar oluşmuştur. Bayrak yaprakta yapılan ölçümlerde en yüksek stabilite Golia, en fazla zararlarıma ise Galil çeşidinde görülmüştür. Genç yapraklarda (4. ve bayrak yaprak) floresans özellikleri, Fo ve Fv/Fm değerleri yönünden çeşitler arasında önemli bir fark bulunamamıştır. Bayrak yaprak yaşlandığında (ZGS:80) incelenen özellikler yönünden çeşitler arasındaki fark önemli bulunmuştur. Dane verimi ile membran stabilitesi arasında herhangi önemli ilişki bulunmamıştır. Bayrak yaprak Fo değerleri ile başak dane verimi arasında olumlu ve önemli bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF RELATIONSHIP BETWEEN GRAIN YIELD AND LEAF CHLOROPHYLL FLUORESCENCE AND MEMBRANE STABILITY IN WHEAT (Triticum aestivum L.) Özge CİRİTCİ DEPARTMAN OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Müjde KOÇ Year: 2004 Pages: 78 Jury: : Prof. Dr. Müjde KOÇ Prof Dr. Yusuf KIRTOK Prof. Dr. Hayriye İBRİKCİ The experiment were caried out with 15 bread wheat varieties in Çukurova Region during 2002/2003 growing season, aiming to determine relationship between grain yield and leaf chlorophyll fluorescence and membrane stability. The study conducted also to definition differences among varieties which were observed in point of physiological and morphological characters. No significant differences were found between varieties in point of membrane stability of fourth leaf. However, there were significant differences between varieties for flag leaf membrane stability.The highest stability was found for variety Golia but the highest injury, however was found for Galil. Variety differences for chlorophyll fluorescence of young leaves were not significant, however, in the senescing flag leaf, there were significant differences between varieties. Nevertheless, there was positive and significant relationship between Fo values and ear grain yield. Membrane stability was not related to grain yield.