Çukurova Üniversitesi kampüsünde yetişen Ceratonia sliqua L. ve Acacia cyanophylla lindley topraklarında farklı sıcaklık ve nem koşullarının organik madde mineralizasyonuna etkisi
Effect of different temperature and humidity cond,tions to organic matter mineralization of soils of Acacia cyanophylla lindley and Ceratonia siliqua L. which grow in Çukurova University campus
- Tez No: 151428
- Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ DARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sıcaklık, Nem, Mikroorganizma faaliyeti, Karbon mineralizasyonu, Temperature, Humidity, Microbial activity, Carbon mineralization. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KAMPUSUNDA YETİŞEN CERATONIA SILIQUA £.VE ACACIA CYANOPHYLLA LINDLEY TOPRAKLARINDA FARKLI SICAKLIK VE NEM KOŞULLARININ ORGANİK MADDE MİNERALİZASYONUNA ETKİSİ Emel ZENGİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Cengiz DARICI Yıl: 2004, Sayfa: 47 Jüri : Prof. Dr. Cengiz DARICI Prof. Dr. Zülküf KAYA Doç. Dr. Sadık DÎNÇER Bu çalışmada Akdeniz iklimi etkisindeki Çukurova Üniversitesi kampusunda yetişen Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua L.) ve Akasya {Acacia cyanophylla Lindley) ağaçlan topraklarında farklı sıcaklık (23 ve 28 °C) ve nem koşullarının (tarla kapasitesi, tarla kapasitesinin % 60 ve 80'i) karbon mineralizasyonuna etkileri incelenmiştir. Her iki toprakta da sıcaklık artışıyla mikroorganizma faaliyeti artmış, en yüksek faaliyet her iki sıcaklıkta da tarla kapasitesinin % 80'i oranında nemlenmiş topraklarda gözlenmiştir. Tarla kapasitesi ve tarla kapasitesinin % 60 'ı oranında nemli topraklardaki mikroorganizma faaliyeti ise tarla kapasitesinin % 80'i düzeyinde nemlenmiş topraklardan daha düşük bulunmuştur. Ceratonia toprağındaki karbon mineralleşme oranı Acacia toprağma göre daha yüksek olmuştur. Sonuç olarak Ceratonia'mn sıcaklık ve nem değişimlerine Acacia' dan daha iyi adapte olmuş bir toprağa sahip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECT OF DIFFERENT TEMPERATURE AND HUMIDITY CONDITIONS TO ORGANIC MATTER MINERALIZATION OF SOILS OF ACACIA CYANOPHYLLA LINDLEY AND CERATONIA SILIQUA L WHICH GROW IN ÇUKUROVA UNIVERSITY CAMPUS Emel ZENGİN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. CENGlZ DARICI Year: 2004, Pages: 47 Jury : Prof. Dr. Cengiz DARICI Prof. Dr. Zülküf KAYA Assosc. Prof. Dr. Sadık DÎNÇER In this study, the effect of different temperature (23 °C,28 °C) and humidity (field capacity, 60 % and 80 % of field capacity) conditions to organic matter mineralization on soils of Acacia (Acacia cyanophylla Lindley) and Carob tree (Ceratonia siliqua L) which grow in Çukurova University campus under Mediterranean climate was determined by measuring carbon mineralization. In both soils, the microbial activity increased in proportion to temperature. In the soil humidified to 80 % of field capacity, the highest microbial activity was observed at both temperatures. The microbial activity in the soils humidified at the field capacity and 60 % of it is lower than in the soils with 80 % of field capacity. The ratio of carbon mineralization on Carob soil is higher than the Acacia soil. It can be concluded that Carob has a better adapted soil than Acacia in terms of observed temperature and humidity changes.