Döngele, Fatmalı ve Pınarbaşı (Kahramanmaraş) civarı Tersiyer istifinin mikropaleontolojik özellikleri ve ortamsal yorumu
Micropaleontogic investigation and enviromental of Tersier stack is interpretioned in the region of Döngele, Fatmalı,Pınarbaşı (Kahramanmaraş)
- Tez No: 151442
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ostrakod, Paleoortam, Tersiyer, Kahramanmaraş, Ostracod, Palaeoenvironment, Tertiary, Kahramanmaraş n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DONGELE, FATMALI VE PINARBAŞI (KAHRAMANMARAŞ) CİVARI TERSİYER İSTİFİNİN MİKROPALEONTOLOJİK ÖZELLİKLERİ ve ORTAMSAL YORUMU M.Sait KIRDAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman :Prof.Dr. Ümit ŞAFAK Yıl: 2004, Sayfa: 76 Jüri Prof.Dr. Ümit ŞAFAK Prof.Dr.Atike NAZİK Yard.Doç.Dr.Güldemin ÖĞRÜNÇ Çalışma alanı, Döngele, Fatmalı ve Pınarbaşı (Kahramanmaraş) civarını kapsar. Bu çalışma, Kahramanmaraş havzasında yüzeyleyen Menzenet, Karataş, Güredin ve Döngele Formasyon'lan olarak tanımlanan birimlerinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmada Kahramanmaraş Havzası Tersiyer istifini paleontolojiklik açıdan incelemek amacıyla 8 adet stratigrafik kesit ölçülerek, ölçülü kesitlere ait 90 örnekten laboratuvarda yıkama işlemi ile tayin edilmiştir. 6 cins ve 8 ostrakod türü ve 4 cins ve 6 planktik foraminifer türünün her birinin sistematikteki yerleri belirlenmiştir. Ayrıca bentik foraminiferlerden 8 cins ve 11 tür saptanmıştır. Fosillerin her bir ölçülü stratigrafik kesitte dağılımları yapılarak, fosillerin stratigrafik kesittlerdeki yerleri gösterilmiştir. İnceleme alanı birimlerinin, litolojik özellikleri ve fosillerin değılımının değerlendirilmesiyle, paleoortam yorumu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS MICROPALEONTOLOGICAL and ENVIRONMENTAL OF TERSIER STACK IS INTERPRETIONED IN THE REGION OF DÖNGELE, FATMALI, PINARBAŞI (KAHRAMANMARAŞ) M.Sait KIRDAN DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Prof.Dr. Ümit ŞAFAK Year: 2004, Pages: 76 Jury Prof.Dr. Ümit ŞAFAK ProfDr. Atike NAZİK YarcLDr. Güldemin Ö?RÜNÇ The studied area is located Döngele, Fatmalı, Pmarbaşı, (Kahramanmaraş) basin. This study carried out Menzelet, Karataş, Güredin, Döngele formation margin of this basin which is located an area Fatmalı, Döngele, and Pınarbaşı villages. During this study, 8 stratigraphic sections have been measured and 90 samples have been collected. As a result of these studies, 6 genera and 8 species, of ostracod, 4 genera and 6 species of plantic foraminifers were described in same samples. Distribution of microfossils have been shown on the columnar section by using distribution of microfossils stratigraphic sections. Paleoenvironmental interpretation of the studied area have been explained by using fossils fauna.