Yem katkı maddesi olarak oregano ve genex kullanımının etlik bıldırcınların performansı üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
A comparison of effects of using oregano and genex as feed addition material on performance of being fatten up common quail
  1. Tez No: 151443
  2. Yazar: GÜLÇİN ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN ÖZTÜRKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Genex, oregano, bıldırcınlann performansı, Genex, oregano, quail performance. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ YEM KATKI MADDESİ OLARAK OREGANO VE GENEX KULLANIMININ ETLİK BDLDIRCINLARIN PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Gülçin ÖNER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Yd: 2004, Sayfa: 52 Jüri : Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Prof. Dr. Nazım ULUOCAK Doç. Dr. Mehmet ÇELİK Bu çalışma, etlik Japon bıldırcınların (coturnix coturnix japonica) karma yemlerinde farklı düzeylerde genex ve oregano kullammımn canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi, yemden yararlanma oram, karkas randımanı, abdominal yağ gibi parametrelerin üzerine olan etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Araştırmada 1 haftalık 104 bıldırcın kullamlmıştır. Araştırma, 3 farklı düzeyde genex ( % 0.1, 0.2 ve 0.4 ) ve 3 farklı düzeyde oregano yağı (% 0.05, 0.1 ve 0.2 ) ihtiva eden ve tesadüf parselleri deneme planına göre düzenlenmiş ve her birinde 13-16 arasında değişen bıldırcın bulunan 7 grup ile yürütülmüştür. Böylece kullanılan genex ve oregano yağının hangi düzeylerde besi performansı özelliklerine etkili olabileceği araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre en yüksek canlı ağırlık kazancı % 0.4 düzeyde genex katılan grupta belirlenmiş, kontrol grubu en düşük değeri almıştır. Yemden yararlanma oram % 0.4 genex katkısı olan grupta en iyi çıkmış; karkas ölçütleri üzerine yapılan uygulamaların etkisi önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS A COMPARISON OF EFFECTS OF USING OREGANO AND GENEX AS FEED ADDITION MATERIAL ON PERFORMANCE OF BEING FATTEN UP COMMON QUADL Gülçin ÖNER DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL OF AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Year: 2004, Pages: 52 Jury : Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Prof. Dr. Nazım ULUOC AK Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK This study was done to determine the effects of Genex and oregano fats adding mixing feeds of being fatten up common quails(coturnix cotumix Japonica) on parameters such as alive weight yield, feed consuption, yield rate from feed, carcass yield, abdominal fat In this study, one weekly, 104 common quails were used. The study was applied by 7 groups including three different levels of genex ( % 0.1, 0.2 and 0.4 ) and three levels oil of oregano ( % 0.05, 0.1 and 0.2 ), and performing in view of the coincidence plots test method, and containing 13-16 common quails in each grup. Thus, the effects of using genex and oil of oregano in different levels were searched on feed performance charasteristics. In view of the search results, as the highest alive weight yield was observed in group adding % 0.4 genex, the control group had the lowest value. The yield rate from feed is the best in group % 0.4 adding genex addition; effect of applications done on carcass criterion was found to be important.