Zonguldak kömürlerinden aktif karbon üretimi
Activated carbon production of Zonguldak coals
  1. Tez No: 67938
  2. Yazar: BERRİN DÖNGEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN TOROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür, Aktif Karbon, Aktivasyon, Karbonizasyon, Coal, Activated Carbon, Activation, Carbonization
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ZONGULDAK KÖMÜRLERİNDEN AKTİF KARBON ÜRETİMİ Berrin DONGEL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. İhsan TOROĞLU Temmuz 1997, 76 sayfa. Adsorbent olarak yüksek adsorpsiyon kapasitesine sahip olan aktif karbonlar bu özelliğinden dolayı pek çok alanda kullanılmaktadırlar.“Zonguldak kömürlerinden aktif karbon üretimi”tezin konusudur. Tez kapsamında aktif karbonun tanımı, özellikleri, üretimi ve kullanım alanları anlatılmıştır. Deneysel çalışmalarda, hammadde olarak 3 farklı tipte Zonguldak kömürü kullanılarak yapılan üretim çalışmaları irdelenmiştir. Bu kapsamda; her bir hammaddeden istenilen yüzey özelliklerine sahip aktif karbon üretimi için optimum deney şartları belirlenmeye çalışılmıştır. Bunun için, üretimin ilk adımını ıııÖZET (devam ediyor) oluşturan karbonizasyon ve ikinci adımını oluşturan aktivasyonda (aktifleştirme) etkin parametreler olan değişik sıcaklık ve bu sıcaklıkta uygun bekletme süresi koşulları üzerinde çalışılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda üretilen ürünün değerlendirilmesi amacıyla, yüzey özelliklerini belirleyici Karbon tetraklorür ve İyot adsorpsiyon testleri yapılmıştır. Deney sonuçlarından yararlanılarak üzerinde çalışılan parametrelere göre; ürünün ağırlık kaybı ve buna bağlı olarak Karbon tetraklorür ve İyot adsorpsiyon testleri sonuçlarına ilişkin çizelgeler hazırlanmıştır. %2.53 (Armutçuk-Büyük), %3.40 (Kozlu-Çay) ve %7.54 (Kozlu-Çay) küllü kömürler ile yapılan çalışmalarda, 900 °C'de karbonize edilen ürünlerin, yine 900 °C'de aktifleştirilmesi sonucunda ağırlık kayıpları sırasıyla; %73.24, %66.05 ve %58.52 olarak bulunmuştur. Bu ürünlerin iyot numaraları da 950.27 mg/gr, 871.00 mg/gr ve 760.82 mg/gr olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis ACTIVATED CARBON PRODUCTION OF ZONGULDAK HARD COALS Berrin DÖNGEL Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Assoc.Prof.Dr. İhsan TORO?LU July 1997, 76 pages. Because active carbons has higher adsorption capacity as adsorbent, they are used in a lot of area. Thesis subject is“activated carbon production of Zonguldak hard coals”. Properties, production and application of activated carbon have been introduced in thesis. In test studies, production works have been examined by using three kinds of Zonguldak coal as raw material. Optimum test conditions have been tried to identify for each of the raw materials which has necessary surface properties for the production of active carbon. For this reason studies on the suitable soak time in various temperatures which are the effective parameters in carbonization and activation which constitutes the first and second stages of production.ABSTRACT (continued) As a result of test studies carbon tetrachloride and iyodine adsorption tests which identify the surface properties have been carried out for the evoluation of the product. According to the studied parameters by using the test results, weight loss of product and depending on it some charts related to carbon tetrachloride and iyodine adsorption test results were prepared. As a result of studies by using the ashy coal of %2.53 (Armutçuk-Büyük), %3.40 (Kozlu-Çay) and %7.54 (Kozlu-Çay) respectively on carbonization and activation tests in 900 °C. Weight losses are found as %73.24, %66.05 and %58.52. The products which was obtained as a result of their activation in 900 °C, iyodin numbers are found as 950 mg/gr, 871.25 mg/gr and 760.82 mg/gr.