Adana koşullarında bazı bitki türlerinin çatı bahçelerinde kullanılabilme olanaklarının araştırılması
Research of possibilities of using some plant species in roof gardens under the conditions of the city of Adana
  1. Tez No: 151444
  2. Yazar: MEHMET GÖKHAN KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEVİL ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çatı Bahçesi, Yan Gölge ve Güneşli Ortam, Ekstansif Çatı Bitkilendirme, Roof Garden, Semi-Shadow and Sunny Conditions, Extensive Roof Gardening. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1104
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA KOŞULLARINDA BAZI BİTKİ TÜRLERİNİN ÇATI BAHÇELERİNDE KULLANILABİLME OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI Mehmet Gökhan KARAHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Sevil ALT AN Yıl:2004, Sayfa: 93 Jüri Prof.Dr.Sevil ALTAN Doç.Dr.Zerrin SÖĞÜT Yrd.Doç.Dr.Mustafa ATMACA Bu çalışma Adana koşullarında örnek bir çatı bahçesi oluşturulmasında ekstansif çatı bitkilendirmesinde kullanılabilecek bazı bitkileri belirlemek üzere yapılmıştır. Çalışmada çatı bahçelerinin tarihsel gelişimi, tipleri, konstrüksiyonu yanında işlev ve yararları irdelenmiştir. Bu çalışmada yarı gölge ve güneşli ortamlarda bitkilerin gelişmeleri incelenmiştir. Araştırmada ele alınan 4 türün içinden Sedum sediforme canlı kalma, alam kapatma, bitki boyu ve gelişme, Santolina chamaechyparissus gelişme ve çiçeklenme, Aloe sp. ise canlı kalma ve yavru verme açısından olumlu sonuçlar vermiştir. Portulacaria afra'da hiçbir gelişme görülmediği gibi dikimi yapılan bitkilerin çoğu kaybolmuştur. Tüm veriler değerlendirildiğinde yan gölge alandaki parsellerde bulunan bitkiler daha iyi bir gelişme göstermiştir. Çalışmada kullanılan 4 tür içinden Sedum sediforme, Aloe sp. ve Santolina chamaechyparissus istenilen gelişimi göstererek kullanıma uygun görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS RESEARCH OF POSSIBILITIES OF USING SOME PLANT SPECIES IN ROOF GARDENS UNDER THE CONDITIONS OF THE CITY OF ADANA Mehmet Gökhan KARAHAN DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Sevil ALTAN Year:2004,Page: 93 Jury Prof.Dr.Sevil ALTAN Assoc.Prof.Zerrin SÖ?ÜT AssistProf.Mustafa ATMACA This study has been prepared to determine some plants to be used in extensive roof gardening for creating a sample roof garden under the conditions of the city of Adana. During the preparation of this study, special attention has been paid to the historical development, types and construction of roof gardens as well as their functions and advantages. In this study, the development of plants under semi- shadow and sunny conditions is discussed. Through this study, 4 plants species have been planted and thereof, Sedum sediforme has indicated to maintain life, produce closure, positive plant growth and development, Santolina chamaechyparissus has shown constructive development and blooming and Aloe sp. has pointed out good results in terms of maintaining life and producing offspring. However, no development was detected in Portulacaria afra; on the contrary, many of the plants that were planted died. When all results are evaluated, it has been noted that, plants in semi-shadow areas indicated a better plant growth. Of the 4 species used in this study, Sedum sediforme, Aloe sp. and Santolina chamaechyparissus indicated the best results in terms of development.