Denim kumaş üretim prosesi ve kumaş kalite parametreleri
Denims production and the fabric quality parameters
  1. Tez No: 151450
  2. Yazar: ÇİĞDEM AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Denim kumaş, kalite, kalite kontrol, Denim fabric, quality, quality control II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 413
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DENİM KUMAŞ ÜRETİM PROSESİ VE KUMAŞ KALİTE PARAMETRELERİ Çiğdem AYYILDIZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Erdem KOÇ Yıl: 2004, Sayfa:387 Jüri: Prof. Dr. Erdem KOÇ Prof. Dr. Beşir ŞAHÎN Yrd. Doç. Dr. Nihat ÇELİK Bu çalışmada denim kumaşların iplikten terbiye işlemlerine kadar üretim prosesi, genel özellikleri ve mamul kumaşın kalitesinin ön planda olması nedeniyle sahip olması gereken özellikler incelenmiştir. Bu amaçla bölgede yer alan denim kumaş üreten bir işletmeden temin edilen 5 farklı denim kumaşa performans belirleyici testler uygulanmış ve bunların sonuçları değerlendirilmiştir. Yapılan bu deneylerle doku yapısının, hammaddenin ve atkı ipliği üretim şeklinin kumaş performans özelliklerine etkisinin ortaya konması amaçlanmıştır. Yürütülen testlerin sonucunda elde edilen bulgulardan bazıları verilmiştir: Atkı kaymasına doku yapısının ve hammaddenin tek başına doğrudan bir etkisi olmadığı, ancak birlikte değerlendirildiğinde lycralı 3/1 Z kırık dimi doku yapısına sahip kumaşlarda atkı kaymasının az olduğu görülmüştür. Kopma mukavemetine doku yapısının ve hammaddenin birlikte etkisi olduğu görülmüştür. Buna göre 3/1 Z dimi dokulu %100 pamuklu kumaşlarla, 3/1 Z kırık dimi dokulu lycralı kumaşların kopma mukavemetlerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca her bir kumaşın performans özelliklerinin istatistiki incelemesi yapılmıştır. Yapılan bu inceleme sonucunda bütün kumaşların performans özelliklerinin genelde istenilen standart değerinde olduğu görülmüştür. Bu çalışmada ayrıca mamul kumaşta kumaş üretim safhalarında oluşabilecek hataların da mamul kumaş kalitesini etkileyebileceklerinden dolayı, işletmeden incelenen numune kumaşlara ait hata raporları da temin edilmiştir. Bu veriler dikkate alınarak her bir kumaşta belirlenen hata türleri için, kontrol diyagramları oluşturulmuş ve gerekli yorumlar yapılmıştır. Sonuçta, üretimin kontrol altında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS DENIMS PRODUCTION AND THE FABRIC QUALITY PARAMETERS Çiğdem AYYILDIZ DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Erdem KOÇ Year: 2004, Pages:387 Jury: Prof. Dr. Erdem KOÇ Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Assist. Prof. Dr. Nihat ÇELİK In this study, production processes of denim fabrics from yarn to finishing, and their quality characteristics were examined. For this purpose, five denim fabrics were obtained from a firm that produces denim fabric in Adana region, and were tested for their performance. With these tests, the aim was to see the effects of weaving construction, raw material and production process of weft yarn on performance of the fabrics. Some of the results of these tests that weaving construction and raw material did not influence weft movement alone, but when evaluated together found that weft movement on the 3/1 Z broken twill with lycra was less than the other fabric tested. Together weaving construction and raw material affect tensile strength. It was seen that tensile strength on 3/1 Z twill with %100 cotton and 3/1 Z broken twill with lycra was higher than those of others. In addition, statistical examination for performance features of each fabric was carried out. Accordingly, it was seen that performance properties of all these fabrics had standard value as required. The faults reports of the examined fabrics were also obtained from the producer as tought that faults on woven fabric, that might have happened at the stage of fabric production, may influence the quality of woven fabric. Moreover control charts were constructed for these faults for each fabrics and necessary arguments were made. Finally, it was seen that the production was under the control.