Mersin ili yaylarında açılan doğal depoların limon muhafazasında kullanım olanaklarının araştırılması
The research of possibilities of lemon fruit storage in storage rooms where opened in platos of Mersin
- Tez No: 151462
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN AĞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turunçgil, Limon, Depolama, Kütdiken, Depo, Citrus, Lemon, Storage, Kütdiken, Storage Room II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ MERSİN İLİ YAYLALARINDA AÇILAN DOĞAL DEPOLARIN LİMON MUHAFAZASINDA KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI ihsan CANAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİMDALI Danışman: Prof. Dr. Tayfun AĞAR Yıl:2004, Sayfa: 127 Jüri: Prof. Dr. Tayfun AĞAR Prof. Dr. Önder TUZCU Doç. Dr. Turgut CABAROĞLU Bu çalışmada, Türkiye'de limonun yaygın olarak muhafaza edildiği bazı doğal depolar ile bu depolara konulan limon meyveleri 2002-2003 yıllan arasında 2 muhafaza sezonu boyunca incelenmiştir. Limonun üretim yerine 30-70 km mesafede bulunan yaylalarda açılan obruklarda yapılan doğal depolarda limon depolanmasının artırılması için bu depoların sıcaklık ve nem durumları ile farklı depoların, muhafaza sürelerinin ve depolara meyveleri götürme zamanlarının meyvelerin ağırlık, çürüme kayıpları ile diğer kalite kriterlerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla Mersin İlinde depoculuğun geliştiği 3 yayla ile Ortahisar'da bir depo ve Alata makineli soğutmalı soğuk hava deposu karşılaştınlmıştır. Çalışma sonucunda yayla limon depolarının ağırlık ve çürüme kayıpları ile diğer kalite kriterleri açısından meyveleri Ortahisar depolan ile aynı kalitede muhafaza edebildiği belirlenmiştir. Tüm depolarda Aralık ayında derim yapıldıktan hemen sonra depolara limon götürme uygulamasının ağırlık ve çürüme kayıplarını azalttığı ve SÇKM miktan, titre edilebilir asitlik miktan, yeşil kapsüllü meyve miktan, usare miktarı gibi diğer kalite kriterlerini iyileştirdiği tespit edilmiştir. Aralık ayında götürülen limonlarda çürüme kaybı yan yanya azalmıştır. Ortahisar depolannda yüksek nem vardır ve çürüme kayıplarını azaltmak için havalandırma yapılması zorunludur. Buna karşın yayla depolannda yaz aylannda depo içi sıcaklıklar artmaktadır. Bu aylarda serinletme gereklidir. Aralık ayında limon götürmek için tüm depolarda depo içi sıcaklıklar düşüktür ve termostatlar kontrolünde gerektiğinde ısıtma yapmak gerekmektedir. Depolarda havalandırma tertibatı bulunmadığı için tüm depolarda havalandırma sorunu vardır ve havalandırma en iyi olacak şekilde tedbirler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE RESEARCH OF POSSIBILITIES OF LEMON FRUIT STORAGE IN STORAGE ROOMS WHERE OPENED IN PLATOS OF MERSİN ihsan CANAN DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Tayfun A?AR Year:2004, Page: 127 Jury: Prof. Dr. Tayfun A?AR Prof. Dr. Önder TUZCU Doç.Dr. Turgut CABARO?LU In this study, both common lemon storage rooms in Turkey and stored lemon fruits were investigated during 2002-2003 storage period seperately. The effects of storage rooms with interior temperature and humidity conditions, periods and transport time on weight loss, decays with other quality characteristics, were studied. For this aim; three improving storage facilities areas of Platos of Mersin with other one in Ortahisar were compared with machine cooled storage room of Alata. As a result, it has clearly seen that as in weigth and decay losses and the other quality criters of fruits were keeped as well quality as storage room of Ortahisar and machine cooled storage room in Platos of Mersin. In all storage rooms, it was realized that application of transporting fruits to storage rooms as soon as harvesting at December decreased weight and decay losses and improved the other quality criters. Fruits transported at December, decay losses was decreased by half. Storage rooms of Ortahisar has got high relative humidity in order to reduce decay losses ventilation is essential. During summer, interior temperatures of storage rooms in platos is high and should be cooled this period. Interior temperatures of all storage rooms is low to lemon transport at december and so storage rooms must be heated by controlled differencial termostats whenever it is needed. There are ventilation problems in all storage rooms, so for the best ventilation requirements must be taken into consideration.