Isparta ili yağ güllerinde zararlı Rhodococcus perornatus (Cockerell and Parrott) (Homoptera: Coccidae)'un biyolojisi, popülasyon gelişmesi yayılışı, doğal düşmanları ve mücadelesi üzerine araştırmalar
Investigation on biology, population development, distribution, natural enemies and control of Rhodococcus perornatus (Cockerell and Parrott) (Homoptera: Coccidae), a pest of oil-bearing roses in Isparta province
- Tez No: 151463
- Danışmanlar: PROF.DR. RİFAT ULUSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Coccidae, Rhodococcus perornatus, popülasyon gelişimi, biyoloji, doğal düşmanları, Coccidae, Rhodococcus perornatus, population development, biology, natural enemies II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz DOKTORA TEZİ İSPARTA ILI YAG GÜLLERİNDE ZARARLI Rhodococcus perornatus (COCKERELL AND PARROTT) (HOMOPTERA: COCCIDAE)UN BİYOLOJİSİ, POPÜLASYON GELİŞMESİ, YAYILIŞI, DOĞAL DÜŞMANLARI VE MÜCADELESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Mahmut Alper ALTINOK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. M. Rıfat ULUSOY Yıl: 2004, Sayfa: 104 Jüri: Prof.Dr. M. Rıfat ULUSOY (Danışman) Prof.Dr. İsmail KARACA Prof.Dr. Serdar ÖZTEKİN Prof.Dr. Nedim UYGUN Doç. Dr. Cengiz KAZAK Çalışmada yağ güllerinde zararlı Rhodococcus perornatus (Cockerell and Parrot) (Homoptera: Coccidae) un İsparta yöresinde yağ gülleri üzerindeki biyolojisi incelenmiştir. Zararlının yılda bir döl verdiği, kışlayan bireylerin nisan ayından itibaren ergin döneme ulaştığı belirlenmiştir. Bölgede doğada ortalama 1765 yumurta bırakan R. perornatus' \m yumurtalarından haziran ayının ilk yarısından itibaren aktif nimfler çıkmaktadır. Eylül ayı başından itibaren ise kışı geçirecek olan ikinci nimf dönemine geçtikleri tespit edilmiştir. Zararlının doğal düşmanlarından avcıları olarak; Coccinclla septeınpuııetata L., l:\ocliomus quadripiistiihitus L. (Coleoptera: Coccinellidae) ve Anthrıhus jascıatus Först. (Colcoptera: Anhtribidae), parazitoiti olarak ise Microterys belitte (Hymenoptera: Encyrtidae) belirlenmiştir. Böceğin en hassas dönemi olan I. nimf dönemi yerine, vücut yapısı itibariyle en güçlü olduğu ergin döneminde, buna karşılık doğal düşman faaliyetinin yem başladığı bahar aylarında yapılan ilaçlamalar nedeniyle, kimyasalların zararlıyı öldürmediği aksine bu tip bahçelerde popülasyonun arttığı, organik tanm yapılan bir çok bahçede ise yoğunluğun düşük olduğu belirlenmiştir. Coğrafi bilgi sistemlerinden (CBS) yararlanılarak zararlının İsparta İli yağ gülü bahçelerindeki dağılımı ve bulunduğu bölgelerdeki yoğunlukları da belirlenmiştir. Zararlının, en önemli yayılma aracının rüzgar olduğu ve coğrafi ve diğer engellerin bulunmadığı düzlüklerdekı bahçelerde, popülasyonunun yüksek olduğu görülmüştür. Orta ve yoğun bulaşık bahçeler esas alınarak, rüzgarın belirli yüksekliklere çıkardığı varsayılan aktif nimflerın, en uygun koşullarda hangi alanlara ulaşabilecekleri de CBS ile analiz edilmiştir. Farklı kimyasallar ve yüksek basınçlı su uygulamasının R. perornatus' un değişik dönemlerine etkileri arazi denemeleri ile incelenmiştir. Zararlının I. nimf döneminde Methidathion'un % 100 etkili olduğu, bireylerin diyapozda bulunduğu sonbahar aylarında ise, yüksek basınçlı su uygulamasının % 60.1 etkinlik sağladığı belirlenmiştir. R. perorııatus\m bazı biyolojik parametrelerini ortaya çıkarabilmek ıçm laboratuvar koşullarında yürütülen denemelerde çok az bireyin II. nimf dönemine geçtiği ve daha sonra tüm bireylerin ergin döneme geçemeden öldükleri görülmüştür. İlk ölümler 29°C'de görülmüş, bunu sırayla diğer sıcaklıklar takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATION ON BIOLOGY, POPULATION DEVELOPMENT, DISTRIBUTION, NATURAL ENEMIES AND CONTROL OF Rhodococcus perornatus (Cockcrell and Parrott) (HOMOPTERA: COCCIDAE). A PEST OF OIL-BEARING ROSES IN İSPARTAPROVINCEMahmut Alper ALTINOK DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. M. Rıfat ULUSOY Year: 2004, Page: 104 Jury: Prof.Dr. M. Rifat ULUSOY (Supervisor) Prof.Dr. İsmail KARACA Prof.Dr. Serdar ÖZTEKİN Prof.Dr. Nedim UYGUN Assoc. Prof.Dr. Cengiz KAZAK In this research work, the biology of Rhodococcus perornatus (Cockerell and Parrot) (Homoptera: Coccidae) a pest on oil-bearing roses in İsparta province was investigated. R. perornatus has one generation per year in this region and overwintering individuals reach to adult stage by April. Average fecundity of R. perornatus was found as 1765 eggs per female in nature. Crawlers emerge in the first half of June and during the winter diapause, all individuals are in the second nymphal stage. Natural enemies of R. perornatus are investigated in the region: three predatory species, Coccinel/a septempunctata L., Exocliomus quadripustulatus L. (Coleoptera: Coccinellidae), Anthribus fasciatus Fürst. (Coleoptera: Anhtnbidae) and a parasitoit species, Microtervs he/lae Trjapitzin (Hymenoptera: Encyrtidae) were identified. It is observed that pesticide applications during spring targets the adult females of the pest, where the pest in the strongest stage and premiere generation of natural enemies takes place, resulted low efficiency on pest mortality and on the contrary, population even increased, while the level of R. perornatus populations were found lower in the organic farming orchards. Distribution and abundance of the pest m the region were determined by utilizing geographic information systems (GIS). It is shown that R. perornatus individuals are spread by means of wind and high populations were observed in the orchards in planes where no geographic or other barriers exist. Under the most suitable conditions, possible of infection areas of crawlers assumed to rise to certain altitudes by the help of wind were analysed via GIS taking mid to highly infected areas into consideration. Various chemicals and a high pressure water application on different biological stages of R. perornatus were evaluated in field experiments. It is shown that methidathion has 100 % efficiency on first instar individuals. During the diapause in mid autumn, high pressure water application provided 60.1 % efficiency. Experiments are conducted in the laboratory conditions to reveal some biological aspects of the pest. In five different constant temperatures, a small amount of individuals moulted to second stage and then all individuals have died. First deaths occured at 29 °C which was the highest temperature and other temperatures followed in decreasing order.