Modeling of water jet intensifier and materials selection for optimum wall thicknesses
Su-jeti yükselticisinin modellenmesi ve optimum et kalınlığı için malzeme seçimi
  1. Tez No: 151461
  2. Yazar: MEHMET İLTERİŞ SARIGEÇİLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECDET GEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç Yükseltici, Su- Jeti ile Kesme, Malzeme Seçme, Matematiksel Modelleme, Parametrik Modelleme. II, High-pressure Intensifier, Waterjet Cutting, Materials Selection, Mathematical Modeling, Parametric Modeling
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ SU-JETİ BASINÇ YUKSEKLTICISININ MODELLENMESI VE OPTİMUM ET KALINLIĞI İÇİN MALZEME SEÇİMİ Mehmet İlteriş SARIGEÇİLİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI Danışman : Prof. Dr. Necdet GEREN Yıl: 2004, Sayfa: 146 Jüri : Prof. Dr. Necdet GEREN : Prof. Dr. Melih BAYRAMOĞLU : Yrd. Doç. Dr. Ali KOKANGÜL Çift etkili, çok katlı çalışma prensibini kullanan bir su-jeti kesme makinesi prototipi, Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde yakın geçmişte tasarlanmış ve imal edilmiştir. Bu çalışmada, su-jeti kesme sistemi basınç yükselticisinin modellenmesi ve basınç yükseltici için yeni malzemelerin kullanılabilirliğinin incelenmesi hedeflenmiştir. Endüstriyel ürünlerin optimum tasarımında kilit nokta malzeme secimi olduğundan en ekonomik su-jeti basınç yükselticisi için yeni malzemelerin kullanımı araştırılmıştır. Sistem matematiksel olarak modellenerek optimum tasarım parametrelerine ulaşılmıştır. Ayrıca, parametrik tasarım ile parametrelerdeki değişikliklerin sisteme uyarlanması için gereken tasarım zamanı önemli oranda azaltılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS MODELING OF WATERJET INTENSIFXER AND MATERIALS SELECTION FOR OPTIMUM WALL THICKNESSES Mehmet Uteris SARIGEÇİLİ DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Necdet GEREN Year: 2004, Pages: 146 Jury : Prof. Dr. Necdet GEREN : Prof. Dr. Melih BAYRAMO?LU : Assist. Prof. Dr. Ali KOKANGÜL A prototype waterjet cutting system which uses the principle of double acting, multi-layer intensifier has been developed at the Mechanical Engineering Department of University of Çukurova recently. This study mainly concerns modeling the intensifier of the waterjet cutting system and the possibility of using new materials for the intensifier. Firstly, since the material selection is the key issue in optimal design of industrial products, the use of new materials is investigated for the most economic waterjet intensifier. Then, system is modeled as mathematically to obtain optimum design parameters. Also, with the parametric design, the time required to change the system design for the changes in parameters is decreased.