Testosteronandekonatin tatlı suda altınbaş kefal (Mugil aurata RISSO, 1810)'in gelişimi üzerine etkisi
Effect of testosteroneundeconoate on growth of golden grey mullet (Mugil aurata RISSO, 1810) in fresh water
  1. Tez No: 151473
  2. Yazar: DURALİ DANABAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜLAY ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Testosteronandekonat, Mugil aurata, Tatlı Su, Alıştırma, Testosteroneundeconoate, Mugil aurata, Fresh Water, Adaptation. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TESTOSTERONANDEKONATTN TATLI SUDA ALTINBAŞ KEFAL (Mugilaurata RISSO, 1810)'İN GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİDuraliDANABAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Tülay ALTUN Yd: 2004, Sayfa: 36 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Tülay ALTUN Yrd. Doç. Dr. Nazmi TEKELİOĞLU Yrd. Doç. Dr. Ramazan BİLGİN Bu çalışmada, tatlı su ortamında testosteronandekonatın, altınbaş kefal (Mugil aurata RISSO, İ810)'in gelişimi üzerine olan etkisi incelenmiştir. Balıkların tatlı suya alıştınmından sonra, yeme katılarak verilen testosteronandekonat, 0 (Kontrol), 10, 20 ve 30 mg/kg oranlan ile balıklara uygulanmıştır. 20 'şer günlük aralıklarla örneklemeler yapılmış, 60 günde deneme tamamlanmıştır. Deneme sonunda, canlı ağırlık ortalamaları; gruplara göre sırasıyla, 11.16±0.21 g, 18.62±0.0 g, 14.80±0.49 g ve 11.57±0.94 g ve total boy ortalamaları ise; sırasıyla, 10.26±0.0 cm, 12.10±0.0 cm, 11.18±0.12 cm ve 10.60±0.20 cm olarak tespit edilmiştir. Ölüm oram ise, %60 olarak hesaplanmıştır. İstatistiksel açıdan gruplar arasındaki fark önemli bulunmuştur (PO.05). 10 mg/kg testosteronandekonat alan balıklar, kontrol ile 30 mg/kg alan gruplardan 2.5 kat, 20 mg/kg alan gruptan ise 1.5 kat daha fazla büyümüşlerdir. Bu deneme sonuçlarına göre; 1. gruba verilen 10 mg/kg testosteronandekonat dozu, tatlı sudaki kefal yetiştiriciliği için uygun bir doz olduğu görüşüne vanlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECT OF TESTOSTERONEUNDECONOATE ON GROWTH OF GOLDEN GREY MULLET (Mugil aurata RISSO,1810) IN FRESH WATER Durali DANABAŞ DEPARTMENT OF FISHERBES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCDZNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Asst. Prof. Dr. Tülay ALTUN Year:2004, Pages: 36 Jury: Asst. Prof. Dr. Tülay ALTUN Asst. Prof. Dr. Nazmi TEKELİO?LU Asst. Prof. Dr. Ramazan BİLGİN In this study, effect of testosteroneundeconoate on growth of golden grey mullet (Mugil aurata RISSO, 1810) in fresh water, was investigated. After adaptation of the fishes to fresh water, fish was fed diets supplemented with 0 (control), 10, 20 and 30 mg/kg testosteroneundeconoate dosage that orally administered. Study was finished in 60 days. Samplings were carried out every 20 days. At the end of the study, it was found that body weight averages were respectively, 11.16±0.21 g, 18.62±0.0 g, 14.80±0.49 g and 11.57±0.94 g and total length averages were respectively, 10.26±0.0 cm, 12.10±0.0 cm, 11.18±0.12 cm and 10.60±0.20 cm. Mortality was determined as 60 % in which group. It was found significantly differences amongs grups according to statistical analysis (PO.05). Fishes were fed 10 mg/kg testosteroneundeconoate, grew 2.5-fold larger than control grups and fishes were fed 30 mg/kg testosteroneundeconoate and 1.5-fold larger than fishes were fed 20 mg/kg testosteroneundeconoate. As a result, 10 mg/kg dosage of testosteroneundeconoate that administered to first grup, is recommended to the culture of this species in fresh water.