Çukurova bölgesinde denemeye alınan bazı patates çeşitlerinin cips üretimine uygunluğu
The suitability of various potato cultivars grown in the Çukurova region for chip production
  1. Tez No: 151472
  2. Yazar: HATİCE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN FENERCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, Cips, Renk, Kızartma, Fiziksel ve Kimyasal özellikle*, Potato, Chips, Frying, Colour, Physical and Chemical Properties n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
öz Yüksek Lisans Tezi ÇUKUROVA BÖLGESİNDE DENEMEYE ALINAN BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN CİPS ÜRETİMİNE UYGUNLUĞU Hatice ÇELÎK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof Dr. Hasan FENERCÎOGLU Yü: 200& Sayfa: 58 Jüri : Prof Dr. Hasan FENERCÎOGLU Prof. Dr. Halis ARIOĞLU YrdDoç, Dr. Asiye AKYELDIZ Çukurova bölgesinde Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından yetiştirilmeye alınan patates çeşMerinin cipse işlenmeye uygunluklarının araştırıldığı bu çalışmada materyal olarak Agria, Felsinia, Hermes, Remerka, Shepody ve Vangoh çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan patatesler, yıkama işlemine tabi tutulduktan sonra el tipi kabuk soyma aletiyle kabukları soyulmuştur. Yumrular kabuk soyma işleminden sonra el tipi dilimleme aleti ile 1.6 mm kalınlığında dilimlenmiştir. Kızartma işlemi 180°C'de gerçekleştirilmiştir. Kızartma süresi çeşide bağlı olarak 3.0-4.5 dakika arasında değişmiş ve kızartma işlemi hava kabarcıklarının son bulmasına kadar sürmüştür. Bir parti yağ bir çeşide ait tüm tekerrürlerin kızartılması için kullanılmış ve daha sonra değiştirilmiştir. Kızartma işleminden sonra cipsler 55°C'de 5 dakika etüvde bekletilerek yağ fazının süzülmesi sağlanmış ve polietilen ambalajlar içerisine doldurulup kapama makinesi ile ağızlan kapatılmıştır. Cips örnekleri oda koşullarında muhafazaya alınmışlardır. Taze patates yumruları ve üretilen cipsler üzerinde bazı fiziksel ve kimyasal analizler uygulanmıştır. Elde edilen bulgular dikkate alındığında cipse işlenmeye en uygun çeşitlerin çalışılan çeşitler arasında Vangoh ve Hermes çeşitleri olduğu; Agria çeşidinin düşük kuru madde oranına rağmen cipse işlenmeye uygun olduğu; Remerka, Felsinia ve Shepody çeşitierinin ise zorunlu hallerde seçilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSg THE SUITABILITY OF VARIOUS POTATOES CULTIVARS GROWN IN THE ÇUKUROVA REGION FOR CHIP PRODUCTION Hatice ÇELÎK DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Hasan FENERCÎO?LU Year: 2004, Pages: 58 Jury : Prof. Dr. Hasan FENERCÎO?LU Prof. Dr. Halis ARIO?LU Ass.Prof. Dr. Asiye AKYILDIZ In this study, potato cultivars of Agria, Felsinia, Hermes, Remerka, Shepody and Vangoh grown in the Çukurova region by Çukurova University Department of Field Plants were used as the material. After washing and peeling the tubers, slices of 1.6 mm thickness were obtained. Slices were fried in sunflower oil at 180° C. Frying time changed between 3.0-4.5 min depending on potatoes cultivars. After frying, chip samples were kept for 5 min at 55°C in stove then were packaged in polyethylen pouches.Then physical and chemical analyses were applied on chip samples. According to the results, cultivars of Vangoh and Hermes were found to be suitable for chip production. In spite of low solid content cultivar of Agria also was found to be suitable. Remerka, Shepody and Felsinia were determined to be selected at obligatory conditions.