Kriz yönetimi yaklaşımının Türk inşaat sektöründe algılanma ve uygulanma düzeyi ve bu konuya yönelik bir model önerisi
The perception and application level of crisis management approach within Turkish construction sector and proposal of a theoretical model
- Tez No: 151481
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİN ÖCAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Construction sector, crisis, crisis management, model, factor analysis. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
öz DOKTORA TEZİ KRİZ YÖNETİMİ YAKLAŞIMININ TURK İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ALGILANMA VE UYGULANMA DÜZEYİ VE BU KONUYA YÖNELİK BİR MODEL ÖNERİSİ Ercan ERDİŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABÎLİM DALI Danışman : Doç. Dr. M. Emin ÖCAL Yd : 2004, Sayfa: 215 Jüri : Doç. Dr. M. Emin ÖCAL Doç. Dr. Mustafa LAMAN Doç. Dr. Emel ORAL Yrd. Doç. Dr. Gülgün MISTKOĞLU Yrd. Doç. Dr. Seren (GÜVEN) AKAVCI Türkiye' de, son on yıl içinde, önemli ekonomik krizler yaşanmıştır. Ülkede lokomotif sektör konumundaki inşaat sektöründe yer alan şirketlerin, bu krizlerden etkilenme düzeyinin büyüklüğü, kriz yönetimi konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olmadıkları Menimini güçlendirmektedir. Ayrıca bu konuda ülkemizde ayrıntılı değerlendirme yapılmasına olanak sağlayacak veriler de bulunmamaktadır. Bu doğrultuda, bu çalışma ile, inşaat sektöründe uygulanabilecek kriz yönetimi modelinin teorik olarak oluşturulması hedeflenmiştir. Çalışmanın uygulama aşamasında ise, Türk inşaat Sektörünün kriz yönetimini algılama ve uygulama düzeyini tespit etmek amacıyla bir anket çalışması düzenlenmiştir. Çalışma istatistiksel yöntemlerle ve kurulan hipotezlerle de desteklenmiştir. Uygulamanın ikinci safhasında ise, inşaat sektörüne girdi sağlayan 28 adet şirketin, 1997-2001 yıllan arasında yaşanan krizlerde, finansal açıdan birbirlerine göre durumları incelenmiştir. Faktör analizi ve kriz yönetimi konusunda bu kuruluşlara yapılan anket çalışması karşılaştırılarak kriz dönemlerinde bu kuruluşların finansal ve yönetsel açıdan durumları değerlendirilmiştir. Anket ve analiz çalışmaları sonucunda şirketlerin kriz dönemlerinde sıkıntı yaşamalarında etkili olan finansal ve yönetsel durumların neler olabileceği tespit edilmiştir. Son olarak inşaat sektörü ile sektöre girdi sağlayan şirketlerin kriz yönetimini algılama ve uygulama düzeyleri arasındaki farklılıklar değerlendirilmiş ve kurulan teorik modelle kıyaslanarak bu konudaki eksikliklerin tespitine dönük değerlendirmeler yapılmıştır. Anahtar kelimeler : İnşaat sektörü, kriz, kriz yönetimi, model, faktör analizi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE PERCEPTION AND APPLICATION LEVEL OF CRISIS MANAGEMENT APPROACH WITHIN TURKISH CONSTRUCTION SECTOR AND PROPOSAL OF A THEORETICAL MODEL Ercan ERDÎŞ DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Doç. Dr. M. Emin ÖCAL Year: 2004, Pages: 215 Jury : Assoc. Prof. M. Emin ÖCAL Assoc. Prof. Mustafa LAMAN Assoc. Prof Emel ORAL Assist. Prof. GülgünMISTIKO?LU Assist. Prof. Seren (GÜVEN) AKAVCI Various crisis hit Turkish economy during the last decade. The construction sector was affected from these crises more than any other sector in the country, indicating that construction firms did not have sufficient knowledge about crisis management. The aim of this research is to increase the awareness of the firms about crisis management. Within the frame of this aim, a theoretical crisis management model that can be applied by the construction firms was formed. A questionnaire survey was then undertaken by the construction firms and material suppliers in order to determine the awareness of the firms about crisis management. Results have been analysed by using statistical methods and hypothesis testing. Additionally, financial state of 28 material suppliers have been analysed for the years between 1997 and 2001 by using Factor Analysis. Factor Analysis results have been combined with the questionnaire results in order to draw conclusions related with the managerial and financial abilities of these companies. Finally, questionnaire results for the Construction firms and material suppliers have been compared with each other and the theoretical model in order to determine the insufficiencies about crisis management within the sector.