Türkiye'nin Balkan Türkleri politikasının analizi (1991-2014)
The analysis of Balkan Turks policy of Turkey (1991-2014)
- Tez No: 418082
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Balkan Türkleri, Sosyal İnşacılık, Söylem Analizi, Azınlık, Turkey, Balkan Turks, Social Constructivism, Discourse Analysis, Minority
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 353
Özet
Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'dan geri çekilişiyle birlikte, bölgedeki Türkler azınlık konumuna düşmüştür. XX. yüzyıl içerisinde Balkan Türkleri baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalırken, bu durum Türkiye'ye yönelik kitlesel göçler yaşanmasına yol açmıştır. Söz konusu kitlesel göçlerin bazıları anlaşmalar kapsamında gerçeklese de önemli bir kısmı yaşanan hak ihlallerine bağlı olarak kriz merkezli meydana gelmiştir. Türkiye'nin ortak tarihe sahip olduğu ve aynı ulus bağı içerisinde bulunduğu Balkan Türkleri, Balkanlar politikasının şekillenmesinde etkili olmaktadır. Öyle ki Ankara'nın Balkanlar'a yönelik politikasında siyasi, ekonomik, askeri ve jeo-stratejik faktörlerin varlığına karşın, söz konusu nüfus grubu daha merkezi bir yere sahip olmuştur. Bu durum, Balkan Türkleriyle ilgili yaşanan krizlerde kendisini daha somut olarak göstermektedir. Kriz dönemleri dışında ise Ankara yönetimi ilgili Türk azınlığı vatandaşı oldukları devlet ile Türkiye arasındaki ilişkileri zenginleştiren bir unsur olarak görmüştür. Bu çalışmada, 1991-2014 yılları arası dönemde Türkiye'nin Balkan Türkleri politikası ele alınmıştır. Bu kapsamda, 1982 Anayasası düzenlemeleri itibarıyla kimliği“Türk”olarak tanımlanan Türkiye'nin, aynı ulus bağı içinde bulunduğu Balkanlar'daki soydaşlarına yönelik yaklaşımı karar alıcılar odaklı söylem analizi metoduyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the withdrawal of the Ottoman Empire from the Balkans, Turks in the region has fallen into minority position. In the 20th century the Balkan Turks were exposed to pressure and assimilation policies, which led to the emergence of mass migration to Turkey. Although some of the mass migration took place within the scope of the contracts, a significant part of the mass migration occurred as crisis focused due to rights violations. The Balkan Turks with whom Turkey has a common history and nation have been effective in shaping the Balkans policy. Despite the presence of Ankara's policy towards the Balkans in the political, economic, military and geo-strategic factors, mentioned population group has had a more central location. This case has been seen more concretely in the crisis with Balkan Turks. Except in times of crisis, Ankara management has seen Turkish minority as a factor that enhances the relations between the state they are citizens and Turkey. In this study, Turkey's Balkan Turks policy between the years 1991 and 2014 was discussed. In this context, as of the regulations of 1982 Constitution, the approach of Turkey, whose identity is defined as“Turk”towards ethnic Turks in Balkans, was investigated by discourse analysis method focused decision-makers.