DSİ VI. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Baş Mühendisliği'nde yetiştirilen bazı balık türlerinin parazitik yönden incelenmeleri
Investigation of parasites in some fish cultured in VI. Regional Directorate of State Hydraulic Works, Fisheries Head Engineering
  1. Tez No: 151482
  2. Yazar: ŞEBNEM TABAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM CENGİZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mirror carp, Ectoparasite, Lernaea, Argulus, Ichmyophthirius n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DSİ VI. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SU ÜRÜNLERİ BAŞ MÜHENDİSLİĞİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI BALIK TÜRLERİNİN PARAZİTİK YÖNDEN İNCELENMELERİ Şebnem TABAKOGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİMD ALI Danışman : Prof. Dr. İbrahim CENGİZLER Yıl 2004, Sayfa: 47 Jüri : Prof. Dr. İbrahim CENGİZLER Prof.Dr. Necdet AYTAÇ Yrd. Doç. Dr. Aysel SAHAN Bu çalışmada DSİ VI. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Baş Mühendisliği'nde yetiştiriciliği yapılan Cyprinidae familyasından aynalı sazan (Cyprinus carpiö), pullu sazan (Cyprinus carpio), ot sazanı (Ctenophoringodon idella) türlerinin deri, yüzgeç, solungaç ve iç organlarında ekto ve endoparazit taraması yapılmış ve aylara gore dağılımları ortaya konulmuştur. Çalışma 360 balık bireyi üzerinde Eylül 2002 - Ağustos 2003 tarihleri arasında yürütülmüştür. Bu araştırma sonucunda Lernaea cyprinacea Linnaeus, 1758, Argulus foliaceus Linnaeus, 1758, Ichthyophthirius multifiliis Fouquet, 1876, Dactylogyrus vastator Nybelin, 1924, Chilodonella cyprini Moroff, 1902, Trichodina perforate Lom, 1961 türleri tespit edilmiştir. Endoparazit bulunamamıştır. Bulunan ektoparazitlerin sonbahar ve kış aylarında sayıca arttığı, ilkbahar ve özellikle yaz aylarında azaldığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Sazan, Ektoparazit, Lernaea, Argulus, Ichthyophthirius
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF PARASITES IN SOME FISH CULTURED IN VI. REGIONAL DIRECTORATE OF STATE HYDRAULIC WORKS^FISHERIES HEAD ENGINEERING. Şebnem TABAKOGLU DEPARTTMENT OF FISHERIES INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCDINCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ibrahim CENGİZLER Year 2004, Page: 47 Jury : ProflDr. İbrahim CENGİZLER Prof..Dr. Necdet AYTAÇ Assist. Prof..Dr..Aysel SAHAN Ecto-parasites on the skin, fins, gills and intesitines of Cyprinus carpio (mirror carp), Cyprinus carpio (common carp) and Ctenophoringodon idella (grass carp) from Cyprinidae family in the fresh water aquaculture station of VI th Regional Directorate of State Hydraulic Works were investigated and distributions according to months were made in this study. The study was carried out between September 2002 and August 2003 and 360 individuals in total were used. Although it could not be found any endo-parasites, Lernaea cyprinacea Linnaeus, 1758, Argulus foliaceus Linnaeus, 1758, Ichthyophthirius multifiliis Fouquet, 1876, Dactylogyrus vastator Nybelin, 1924, Chilodonella cyprini Moroff, 1902 and Trichodina perforate Lorn, 1961 were recorded at the end of the study. The rate of ecto-parasites was high in autumn and winter and low in spring and summer.