Doğu Akdeniz bölgesi iklim koşulları ve kıyı şeridinde deniz balıkları yetiştirme ünitelerinin planlanması
Planning coastal marine fish farms concerning the climate of the eastern mediterranean region
  1. Tez No: 151487
  2. Yazar: RAMAZAN YAZGAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILDIRIM KUMOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz balıklan yetiştiriciliği, çipura, levrek, deniz balıklan işletmelerinin planlanması, Marine fish farms, sea bream, sea bass, planning of marine fish farm. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ DKLİM KOŞULLARI VE KIYI ŞERİDİNDE DENİZ BALDXLARI YETİŞTİRME ÜNİTELERİNİN PLANLANMASI Ramazan YAZGAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPDL AR VE SULAMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Yıldırım KUMOVA Yıl: 2004, Sayfa: 70 Jüri : Prof. Dr. Yıldırım KUMOVA Doç. Dr. Suat DİKEL Doç. Dr. Mahmut ÇETİN Bu çalışmada, yoğun yetiştiricilik yapmakta olan ülkemizdeki deniz balıklan yetiştirme işletmeleri ve Akdeniz kıyısına komşu Avrupa ülkelerinin yetiştirme modelleri incelenerek Doğu Akdeniz bölgesi iklimine uygun deniz balıkları yetiştirme işletmelerinin genel bir planlaması yapılmış ve bu plana uygun alt yapı oluşturulmaya çahşılmışür. Bölgeyi temsil etmesi bakımından çipura (Sparus auratus) ve levrek (Dicentrarchus labrax) türlerinin aynı üretim biriminde yetiştirilmesi amacıyla, anaçların doğadan yakalanmasından, 2-5 gr.lık bireyler olarak pazarlamncaya kadar geçen süre planlanmıştır. Planlamada türlerin biyolojik ve çevresel istekleri etken faktör olarak ele alınmıştır. İşletmenin konumlandırılması, üretim biriminin fiziksel planlanması, yetiştirme havuz ve tanklarına suyun iletimi, havuz ve tank modelleri, havuz ve tankların birbiriyle bağlantısı ve işletme için gerekli ekipmanlar seçilerek optimal çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PLANNING COASTAL MARINE FISH FARMS CONCERNING THE CLIMATE OF THE EASTERN MEDITERRANEAN REGION Ramazan YAZGAN DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION THE INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Yıldırım KUMOVA Year : 2004, Pages: 70 Jury : Prof. Dr. Yıldırım KUMOVA Assoc. Prof. Dr. Suat DÎKEL Assoc. Prof. Dr. Mahmut ÇETİN In this study, marine fish farms in Turkey and other European countries neighboring to Mediterranean have been studied comparatively and a general planning of an ideal marine fish farm which is suitable for the Eastern Mediterranean climate has been formed. Sea bream {Spams auratus) and sea bass (Dicentrarchus labrax) have been selected as the representatives of the species living in the area. For the purpose of growing these two species in the same production unit, the processes from capturing the matrons in the nature to the marketing of 2-5 gr. offspring have been planned. Biological and environmental requirements of the species have been taken into consideration as the major factor. Location of the farm, physical planning of the production unit, water transmission to the growing pools and tanks, models of the pools and tanks, interconnection of pools and tanks, and the equipments necessary for the business have been determined and as a result some optimal solutions have been suggested.