CMS deneyindeki HF dedektörünün test verilerinin analizi
Analyses of taken from the beam tests of HF dedector in CMS experiment
- Tez No: 151488
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE POLATÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalorimetre, LHC, CMS, Enerji Çözünürlüğü
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ CMS DENEYİNDEKt HF DEDEKTÖRÜNÜN TEST VERİLERİNİN ANALİZİ Aysel YETİŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ayşe POLATÖZ Yıl: 2004, Sayfa: 58 Jüri : Prof. Dr. Ayşe POLATÖZ : Doç. Dr. İsa DUMANOĞLU : Yrd. Doç. Dr. Mehmet TEKDAL Bu çalışmanın ilk kısmında, farklı enerjili temel parçacıkların enerjilerini ölçmede kullanılan teknikler derlenmiştir. İkinci olarak, LHC projesi ve CMS dedektörünün yapısı ve fiziksel amaçlan hakkında bilgiler verilmiştir. Son olarak da, 2002'de CERN'deki prototip test deneyinde alınan veriler kullanılarak, CMS'in bir alt dedektörü olan İleri Hadronik kalorimetre (HF)'nin elektromanyetik ve hadronik enerji çözünürlüğü artırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ANALYSES OF DATA TAKEN FROM THE BEAM TESTS OF HF DEDECTOR IN CMS EXPERIMENT Aysel YETİŞ DEPARTMENT OF PHYSÎCS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.Ayşe P0LATÖZ Year: 2004, Pages: 58 Jury : ProfDr. Ayşe POLATÖZ : Assoc. Prof. Dr. İsa DUMANO?LU : Asist.Prof.Dr. Mehmet TEKDAL In the first part of this study, the techniques used to measure of energy of elemantary particles with different energy are reviewed. Secondly, informations about the structure and physics purpose of LHC Project and CMS dedector are also given. Finally, electromagnetic and hadronic energy resolution of the forward Hadronic Calorimeter (HF), which is one of the sub-dedector of CMS are investigated by using data taken from prototype test experiment at CERN in 2002. Key Words : Calorimeter, LHC, CMS, HF, Energy Resolution n