Rasyondaki farklı enerji ve protein kaynaklarının laktasyondaki keçilerin yem tercihlerine, süt verim ve içeriğine etkileri
Influence of dietary energy and protein sources on diet selection, milk yield, milk composition of dairy goats
  1. Tez No: 151486
  2. Yazar: SABRİ YURTSEVER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Tercihli yemleme, tahıl kaynağı, protein kaynağı, keçi, Diet selection, grain sources, protein sources, goats II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz DOKTORA TEZİ RASYONDAKI FARKLI ENERJİ VE PROTEİN KAYNAKLARININ LAKTASYONDAKI KEÇİLERİN YEM TERCİHLERİNE, SÜT VERİM VE İÇERİĞİNE ETKİLERİ Sabri YURTSEVEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof Dr. Murat GÖRGÜLÜ Yıl: 2004, Sayfa: 90 Jüri : Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ : Prof. Dr. Okan GÜNEY : Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU : Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU : Yrd. Doç. Dr. Ahmet ŞAHİN Mevcut çalışmada enerji ve protein kaynaklarının laktasyondaki Alman AlacaxKil melezi (Gl) keçilerde yem tercihlerine, süt verim ve içeriğine etkisini incelemek için iki farklı deneme yürütülmüştür. îlk denemede tahıl kaynağı (arpa, mısır) ve yemleme metodunun (geleneksel yemleme= TMR ve tercihli yemleme) etkileri, ikinci denemede ise tercihli yemleme koşullarında tahıl kaynağı (arpa ve mısır) ve protein kaynağının (soya fasulyesi küspesi (SFK) ve mısır gluten unu (MGU)) etkileri araştırılmıştır. İlk çalışmada tercihli yemleme grubundaki keçiler, TMR grubundakilerden daha düşük kaba yem ve ADF, daha yüksek metabolik enerji (ME) içeriğine sahip rasyonlar oluşturmuşlardır (PO.05). Bu tercihlere bağlı olarak tercihli yemlenen keçiler daha az lif tüketmişlerdir (PO.05). Ayrıca tercihli yemleme gruplarında seçilen rasyonlann lif içerikleri (HS, ADF PO.05) deneme ilerledikçe düşmüştür. Rasyon HS ve ADF içeriği arpa tercihli yemleme (ATY) grubunda mısır tercihli yemleme (MTY) grubundan daha yüksek olmuştur. Yemleme metodu (YM), tahıl kaynağı (TK) ve YMxTK interaksiyonu süt verimi ve süt kompozisyonu üzerinde etkili olmazken (P>0.05), kuru madde tüketimi (KMT) tercihli yemleme ile düşmüştür (PO.05). İkinci çalışmada tahıl kaynakları keçiler tarafından seçilen rasyonlann HP, rumende yıkıma dirençli protein (RYDP) ve ADF oranını etkilemiştir (PO.01). Arpa alan keçiler mısır alanlardan daha yüksek HP ve daha düşük RYDP ve eter ektrakt içeren rasyonlar oluşturmuşlardır. Protein kaynağı (PK) olarak SFK alan keçiler daha yüksek protein kaynağı ve daha düşük (PO.01) yonca kuru otu tüketerek, daha düşük (PO.01) ADF, NDF, RYDP ve daha yüksek (PO.01) HP içeren rasyonlar oluşturmuşlardır. Keçilerin rasyon tercihleri tahıl ve protein kaynağı interaksiyonundan etkilenmiş (PO.01) ve ATY grubunda SFK alan keçiler MGU alanlardan daha fazla protein kaynağı tercih etmişler, ancak MTY grubunda protein kaynaklarına olan tercih değişmemiştir. Rasyon NDF ve ME düzeyi de TKxPK interaksiyonundan etkilenmiştir (PO.05). ATY grubunda NDF düzeyi MGU alan keçilerde SFK alanlardan daha yüksek, ME düzeyi ise daha düşük iken, MTY grubunda içerikler PK'a göre değişmemiştir. ATY grubunda canlı ağırlık değişimi, KMT, ME tüketimi ve kg süt verimi için kuru madde tüketimi MTY grubundan önemli düzeyde düşük iken (PO.05), DSV, süt yağ verimi ve süt protein verimi daha yüksektir (PO.05). TKx PK interaksiyonu ADF ve NDF tüketimi ile sütNPN düzeyi üzerinde etkili olmuş (PO.05), ATY grubunda SFK yerine MGU alan keçilerde ADF ve NDF tüketimleri artarken MTY grubunda değişmemiştir. Süt NPN düzeyi ise ATY grubunda SFK alan keçilerde MGU alan keçilerden daha yüksek iken (PO.05) MTY grubunda protein kaynakları arasında bu bakımdan farklılık olmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INFLUENCE OF DIETARY ENERGY AND PROTEIN SOURCES ON DIET SELECTION,MILK YIELD, MILK COMPOSITION OF DAIRY GOATSSabri YURTSEVEN DEPARTMENT of ANIMAL SCIENCE INSTITUTE of NATURAL and APPLIED SCIENCES UNIVERSITY of ÇUKUROVA Supervisor: Prof Dr. Murat GÖRGÜLÜ Year: 2004, Page: 90 Jury: Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ :Prof. Dr. Okan GÜNEY : Prof. Dr. Rüştü HATİPO?LU : Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU : Asst. Prof. Dr. Ahmet ŞAHİN Two studies were conducted to determine the effects of grain and protein sources on diet selection, milk yield and milk compositon of lactating German Fawn x Black crossbred goats (Bl). Grain sources (barley and corn) and feeding methods (choice feeding with feed ingedients and total mixed ration (TMR)) were tested in the firts study and grain sources (barley and corn) and protein sources (soybean meal (SBM) and corn gluten meal (CGM) were tested in the choice feeding condition in the second study. The choice fed goats selected the diets containing lower (PO.05) roughage, ADF and higher (PO.05) metabolzable energy (ME) than those fed with TMR These preferences resulted in less fiber consumption in the choice feeding groups. The choice fed goats chosed the diet containing less fiber (crude fiber and ADF, PO.05), as the experiment was in progress. Crude fiber and ADF contents of the diets were higher for the barley choice feeding group than those of the corn choice feeding groups. Feeding methods, grain sources and their interaction had no effect on milk yield and milk composition (P>0.05), but choice feeding decreased dry matter intake (DMI, PO.05). Grain sources affected (PO.01) the crude protein, rumen undegradable protein (RUP) and NDF contents of the diet selected by goats in the second study. The goats offered barley as grain source (BCF) consumed more protein sources (SBM or CGM) and they made the diets containing higher crude protein, ADF and lower RUP and ether extract than the goats offered corn as choice (CCF). The goats offered SBM as protein source selected the diet having lower ADF and NDF contents and higher CP content than those offered CGM by consuming more protein sources (SBM or CGM) and less alfalfa hay (PO.01). The diets selected by goats were affected by grain x protein source interaction (PO.01). The goats fed with SBM in the BCF showed high preference to protein sources (PO.01) compared to CGM, but the preferences to protein source in the CCF were not changed by protein sources. NDF and ME contents of the diet selected by goats were also affected by grain x protein source interaction (PO.05). NDF content of the diets selected by the goats offered CGM was higher but ME content was lower than those offered SBM in the BCF, but NDF and ME contents of the diets selected by goats in CCF were not changed by protein sources. Liveweight change, DMI, DMI/milk yield ratio and ME intake were lower (PO.05) for the BCF than the CCF. Fat corrected milk yield, fat and protein yield and ADF intake were higer (PO.05) for the goats offered CGM than those offered SBM. ADF and NDF intakes and milk NPN content were affected (PO.05) by grainxprotein source interaction. The goats receiving SBM in BCF consumed less ADF and NDF than the goats receiving CGM in the BCF, but the goats in the CCF did not change their ADF and NDF intakes by protein sources. Milk NPN content was decreased by CGM in the BCF (PO.05), but protein source did not have any effect on milk NPN content in the CCF.