DL - alanin, DL - metiyonin ve bunların kombine kullanılmasının sazan ( Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) fingerliklerinin büyümesi üzerine etkileri
The effects of using the DL - alanine, DL - methionine and their combination on the growth of carps ( Cyprinus carpio Linnaeus, 1758 ) fingerlings
  1. Tez No: 151493
  2. Yazar: ZEYNEP ERÇEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZMİ TEKELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sazan, DL-alanin, DL-metiyonin, Büyüme, Carp, DL-alanine, DL-methionine, Growth II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
oz YÜKSEK LİSANS DL-ALANIN, DL-METIYONIN VE BUNLARIN KOMBİNE KULLANILMASININ SAZAN (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) FİNGERLİKLERİNİN BÜYÜMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ ZEYNEP ERÇEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Nazmi TEKELİOĞLU Yıl 2004, Sayfa: 33 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Nazmi TEKELİOĞLU Prof. Dr. Ferit KARGIN Yrd. Doç. Dr. Mahmut YANAR Bu çalışmada, farklı oranlarda DL-alanin ve DL-metiyonin içeren diyetlerle beslenen sazan {Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) fıngerliklerinin büyümesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Canlı ağırlık ortalamaları 14.13+0.83 g olan balıklar materyal olarak kullanılmıştır. Besleme çalışmaları 60 gün sürdürülmüştür. Araştırma kontrol, %0.5, %1 ve %1.5 metiyonin, %0.5, %1 ve %1.5 alanin, %0.5, %1, %1.5 alanin+metiyonin içeren diyetle beslenen 10 gruptan oluşturulmuştur. Deneme sonunda DL-alanin ve DL-metiyonin katkılı yemlerle beslenen gruplar, kontrol grubuna göre daha yüksek oranda boyca büyüme ve canlı ağırlık artışı elde etmiştir (P0.05). Yaşama oranı, %1."5 metiyonin ve %0.5 alanin+metiyonin içeren diyetlerle beslenen gruplarda %95.23, diğer gruplarda %100 olarak elde edilmiştir. Yem değerlendirme oranı ve günlük canlı ağırlık kazancı açısından, en iyi değer %0.5 metiyonin içeren diyetle beslenen gruptan sırasıyla 1,56 ve 0.17±0.01 olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF USING THE DL-ALANIN, DL-METHIONIN AND THEIR COMBINATION ON THE GROWTH OF CARPS (Cyprinus carpioLinnaeus, 1758) FINGERLINGS__ ZEYNEP ERÇEN DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Asst. Prof. Dr. Nazmi TEKELİO?LU Year 2004, Pages: 33 Jury: Asst. Prof. Dr. Nazmi TEKELİO?LU Prof. Dr. Ferit KARGIN Asst. Prof. Dr. Mahmut YANAR In this study, the effects of diets including various DL-alanin and DL- methionine proportion on growth of the carp fingerling {Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) were examined. The carps whose mean body weight were 14.13±0.83 g were used as experimental material. Feeding study was conducted for 60 days. The research was composed of ten groups, consisting the artificial diet and the diets including %0.5 methionine, %1 methionine, %1.5 methionine, %0.5 alanine, %1 alanine, %1.5 alanine, %0.5 alanine+methionine, %1 alanine+methionine and %1.5 alanine+methionine. At the end of the trial, the groups fed diets including DL-alanine and DL- methionine showed more gain weight than the other group fed artificial diet (P0.05). Live rate was %95.23 on the groups fed diets including %1.5 methionine and %0.5 alanine+methionine, whereas it was %100 on the other groups. In view of feed conversion and gain weight, the best results were obtained from the group fed on diet including %0.5 methionine, and results were 1,56 and 0.17±0.01, respectively