Şönil ipliğin aşınma direncini etkileyen parametreleri
The influential parameters on abrasion resistance of chenille yarn
  1. Tez No: 151492
  2. Yazar: İLHAMİ İLHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN BABAARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şönil iplik, Şönil kumaş, Aşınma direnci, Varyans analizi, Chenille yarn, Chenille fabric, Abrasion resistance, Variance analysis n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ŞONIL IPLIGIN AŞINMA DİRENCİNİ ETKİLEYEN PARAMETRELER Ilhami İLHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Osman BABAARSLAN Yıl: 2004, Sayfa: 128 Jüri : Doç. Dr. Osman BABAARSLAN Prof.Dr.R.Tuğrul OĞULATA Doç.Dr. Rızvan EROL Tekstil sektörü, değer bakımından Türkiye'nin toplam ihracatı içinde yaklaşık %33 oranında önemli bir paya sahiptir. Ülke ekonomisindeki bu önemli yeri nedeniyle, tekstil sektörünün, son yıllarda dünyada gittikçe yükselen rekabet ortamı ve teknolojik gelişmeler karşısında gelişimini sürdürmesi çok önemlidir. Bunu başarmak, ancak nitelikli ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmek ile mümkündür. Bu bağlamda, tekstil sektörü içinde fantezi iplikler ve bu ipliklerden üretilmiş ürünlerin avantajlı olduğu öngörülmüştür. Şönil iplik, fantezi iplik grubu içinde önemli bir yere sahiptir ve Türkiye şönil iplik içeren ürünlerin ihracatı bakımından dünyada söz sahibi ülkelerden biridir. Bu nedenle şönil ipliğin araştırılması ve incelenmesi önemli görülmüştür. Bu çalışmada, şönil ipliğin en önemli sorunu olan sürtünmeye karşı aşınma direnci ele alınmış ve aşınma direncini etkileyen bazı önemli faktörler incelenerek, şönil ipliğin aşınma direnci üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, ipliğin teknik değişkenlerinin farklı seviyeleri belirlenerek, farklı özelliklerde şönil iplik örnekleri üretilmiş, bu örnek iplikler döşemelik kumaş olarak dokunmuş ve bu kumaşlara aşındırma deneyi uygulanmıştır. Aşındırma deney sonuçlan, gözlem, mikroprojeksiyon cihazında inceleme ve istatistik analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE INFLUENTIAL PARAMETERS ON ABRASION RESISTANCE OF CHENILLE YARN Ilhami ILHAN DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : AssocProf. Osman BABAARSLAN Year: 2004, Pages: 128 Jury : AssocProf. Osman BABAARSLAN Prof.Dr.R.Tuğrul O?ULATA AssocProf. Rızvan EROL Textile industry has aproximately 33 % share of total export value of Turkey. Because of the importance of textile industry for Turkish national economy, the textile industry has to keep on growing up under the effects of high competition and technological developments. Therefore, the fancy yarns and products with high added value have many advantages in textile industry. Chenille yarn and products are considerable place in fancy yarns and Turkey has a large share of total chenille exports in the world. Thus, it seems that an investigation on chenille yarn is important. In this study, the abrasion resistance problem has been investigated and the main important factors which effect abrasion resistance of chenille yarn, and products has been examined experimentally. For this aim, the levels of the factors were determined. Later, chenille yarn samples were produced with these levels and weaved into upholstery fabric. These fabric samples were subjected to abrasion test with Martindale device. After the experiment, samples were examined by using microprojection device and data were evaluated with statistical methods.