Çocukluk çağı obsesif kompulsif bozuklukta amino asit profili incelenmesi
Investigation of amino acid profile in childhood-onset obsessive-compulsive disorder
  1. Tez No: 949407
  2. Yazar: ÖZGÜR ESMERAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESEN YILDIRIM DEMİRDÖĞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Amino Asit, LC-MS/MS, Glisin, Aspartik asit, Sarkozin, Karnozin, Etanolamin, Sistatiyonin, Fenilalanin, Sistin, Folat, Obsessive-Compulsive Disorder, Amino Acid, LC-MS/MS, Glycine, Aspartic Acid, Sarcosine, Carnosine, Ethanolamine, Cystathionine, Phenylalanine, Cystine, Folate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çocukluk Çağı Obsesif Kompulsif Bozuklukta Amino Asit Profili İncelenmesi Amaç: Obsesif kompulsif bozukluk (OKB); bünyesinde obsesyon ve kompulsiyonları barındıran, genellikle kronik gidiş gösteren, bireyin pek çok alanda işlevselliğine ve yaşam kalitesine etki gösteren bir ruhsal bozukluktur. Çocukluk çağı OKB'sinin etiyolojisi yapılan pek çok çalışmaya rağmen henüz netlik kazanmamıştır. Yapılan çalışmalarda çevresel, genetik ve biyolojik pek çok etmenin etiyolojide rol aldığı düşünülmektedir. Amino asitlerin beynin gelişiminde ve işleyişinde önemli olduğu bilinmektedir. Son yıllarda araştırmalar pek çok hastalık gibi psikiyatrik hastalıklarda da amino asit profilini araştırmakta, birçok hastalıkta amino asit artış ve azalışlarının önemli etiyolojik ve prognostik faktörler olabileceğini göstermektedir. Çalışmamızda çocukluk çağı OKB'si bulunan bireylerin plazma amino asit profilinin belirlenmesi, bunun normal gelişim gösteren kontrol grubuyla karşılaştırılarak aradaki farklılıkların tespit edilmesi, amino asit profilinin OKB semptom şiddeti ile ilişkisinin açıklanması ve potansiyel biyobelirteçlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza 8-17 yaş aralığında DSM-5 ve yarı yapılandırılmış görüşme ile OKB tanısı alan, daha önce OKB tanısı almış ise son altı aydır herhangi bir tedavi almayan, OKB dışında herhangi bir psikiyatrik veya tıbbi hastalığı olmayan 39 çocuk ile benzer cinsiyet ve yaşta 39 sağlıklı çocuk dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu, Okul Çağı Çocukları İçin Duygudurum Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi – Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu- Türkçe Uyarlaması (ÇDŞG-ŞYT) ve Yenilenmiş Çocuk Ergen Anksiyete Depresyon Ölçeği (ÇADÖ-Y) uygulandı. Olgu grubunun OKB şiddeti Çocuklar İçin Yale-Brown Obsesif Kompulsif Ölçeği (ÇY-BOKÖ) ve Maudsley Obsesif-Kompulsif Soru Listesi (MOKSL) ile değerlendirildi. Tüm olguların kan örneklerinde hemogram, AST, ALT, BUN, kreatinin, CRP, B12 vitamini ve folat parametrelerinin ölçülmesi işlemi ile L-triptofan, L-fenilalanin, L-lösin, L-izolösin, L-metiyonin, L-treonin, L-valin, L-lizin, L-histidin, L-tirozin, L-alanin, L-arjinin, L-asparajin, L-aspartik asit, L-glutamin, L-glutamik asit, L- glisin, L-prolin, L-serin, L-sistin, sarkozin, L-sistatiyonin, L-karnozin, L-anserin, L-ornitin, beta-alanin, L-norvalin, etanolamin, L-sitrulin, DL-homosistin, argininosüksinik asit, taurin, L-homositrulin, gama-aminobutirik asit, 3-amino izobutirik asit, L-2-aminoadipik asit, O-fosfo-L-serin, L-2- amino butirik asit, trans-4-hidroksi prolin, DL-5-hidroksi lizin, 3-metil-L-histidin, 1-metil-L-histidin ve O-fosforiletanolaminden oluşan toplam 43 amino asit düzeyinin ölçülmesi işlemi uygulanmıştır. Amino asit düzeyleri LC-MS/MS yöntemi ile ölçülmüştür. Bulgular: Çalışmamızda çocukluk çağı obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) tanısı alan bireylerde, sağlıklı kontrol grubuna kıyasla hematolojik ve amino asit dışı biyokimyasal parametrelerden folat dışında hiçbiri gruplar arası farklılık göstermezken, folat hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Plazma amino asitlerinden sekiz tanesinin seviyelerinde anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Bu amino asitlerden glisin, aspartik asit, sarkozin, karnozin, etanolamin ve sistatiyonin düzeyleri hasta grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek; fenilalanin ve sistin düzeyleri ise hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük olarak belirlenmiştir. Tanı performansını değerlendirmek için yapılan ROC analizinde ise en güçlüsü aspartik asit olmakla birlikte glisin, aspartik asit, karnozin, etanolamin, sistatiyoninden oluşan beş amino asit anlamlı değerlere sahip bulunmuştur. Anlamlı bulunan amino asitlerin OKB şiddeti ile ilişkisi tespit edilmemiştir. Sonuçlar: Çalışmamız bildiğimiz kadarıyla çocukluk çağı OKB'sinde amino asit profili oluşturmaya çalışan ilk çalışmadır. Anlamlı bulunan amino asitler OKB için başta glutamaterjik sistem olmak üzere endokannabinoid sistem ve monoaminerjik sistemin rollerine dikkat çekmekle birlikte bu sistemlerin ayrıntılı incelenmesinin hem hastalığın etiyolojisinde hem de yeni tedavi hedefleri oluşturulmasında faydalı olacağını göstermektedir. Bununla birlikte sonuçlarımız çocukluk çağı OKB'sinde mitokondriyal, nöroinflamatuar, oksidatif stres sistemlerinin ve tek karbon metabolizmasının da önemine işaret etmektedir. Çalışmamızdaki anlamlı bulunan amino asitler çocukluk çağı OKB'sinde etiyolojinin aydınlatılmasında, yeni tedavi hedeflerinin belirlenmesinde yol gösterici olabilir ve birer biyobelirteç özelliği gösteriyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Amino Acid Profile in Childhood-Onset Obsessive-Compulsive Disorder Objective: Obsessive-compulsive disorder (OCD) is a psychiatric condition characterized by the presence of obsessions and compulsions, typically following a chronic course, and significantly affecting an individual's functionality and quality of life across various domains. Despite numerous studies, the etiology of childhood-onset OCD remains unclear. Current research suggests that various environmental, genetic, and biological factors may play a role in its development. It is well known that amino acids are crucial for brain development and functioning. In recent years, studies have increasingly investigated amino acid profiles in psychiatric disorders, as in many other diseases, demonstrating that changes in amino acid levels may serve as important etiological and prognostic factors. The aim of our study is to determine the plasma amino acid profile of individuals with childhood-onset OCD, to identify differences by comparing these profiles with those of a typically developing control group, to clarify the relationship between amino acid profiles and OCD symptom severity, and to reveal potential biomarkers. Method: The study included 39 children aged between 8 and 17 years who were diagnosed with OCD according to DSM-5 criteria and a semi-structured interview, had not received any treatment for OCD in the past six months (if previously diagnosed), and had no other psychiatric or medical disorders. A control group of 39 healthy children, matched for age and gender, was also included. All participants were administered a sociodemographic data form, the Turkish adaptation of the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children - Present and Lifetime Version (K-SADS-PL), and the Revised Child Anxiety and Depression Scale (RCADS). The severity of OCD in the case group was assessed using the Children's Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (CY-BOCS) and the Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory (MOCI). Blood samples from all subjects were analyzed for complete blood count, AST, ALT, BUN, creatinine, CRP, vitamin B12, and folate levels, along with the levels of the following 43 amino acids: L-tryptophan, L-phenylalanine, L-leucine, L-isoleucine, L-methionine, L-threonine, L-valine, L-lysine, L-histidine, L-tyrosine, L-alanine, L-arginine, L-asparagine, L-aspartic acid, L-glutamine, L-glutamic acid, L-glycine, L-proline, L-serine, L-cystine, sarcosine, L-cystathionine, L-carnosine, L-anserine, L-ornithine, beta-alanine, L-norvaline, ethanolamine, L-citrulline, DL-homocysteine, argininosuccinic acid, taurine, L-homocitrulline, gamma-aminobutyric acid, 3-aminoisobutyric acid, L-2-aminoadipic acid, O-phospho-L-serine, L-2-aminobutyric acid, trans-4-hydroxyproline, DL-5-hydroxylysine, 3-methyl-L-histidine, 1-methyl-L-histidine, and O-phosphorylethanolamine. Amino acid levels were measured using the LC-MS/MS method. Results: In our study, among individuals diagnosed with childhood-onset obsessive-compulsive disorder (OCD), no significant differences were found between the OCD group and the healthy control group in hematological and non-amino acid biochemical parameters, except for folate. Folate levels were significantly lower in the OCD group compared to the control group. Significant differences were observed in the levels of eight plasma amino acids. Among these, the levels of glycine, aspartic acid, sarcosine, carnosine, ethanolamine, and cystathionine were statistically significantly higher in the OCD group than in the healthy control group, whereas the levels of phenylalanine and cystine were significantly lower in the OCD group. In the ROC analysis conducted to evaluate diagnostic performance, five amino acids—glycine, aspartic acid, carnosine, ethanolamine, and cystathionine—were found to have statistically significant values, with aspartic acid showing the highest diagnostic power. No significant relationship was found between the levels of these amino acids and OCD severity. Conclusion: To the best of our knowledge, this is the first study aiming to establish an amino acid profile in childhood-onset OCD. The amino acids found to be significantly altered highlight the potential roles of the glutamatergic system in particular, as well as the endocannabinoid and monoaminergic systems, in the pathophysiology of OCD. These findings suggest that a more detailed investigation of these systems may be beneficial both for understanding the etiology of the disorder and for identifying new therapeutic targets. Additionally, our results point to the importance of mitochondrial function, neuroinflammatory processes, oxidative stress mechanisms, and one-carbon metabolism in childhood OCD. The amino acids identified as significant in our study may serve as guiding markers in elucidating the etiology of childhood-onset OCD, identifying novel treatment targets, and potentially functioning as biomarkers.