Kırsal kalkınma projelerinin kırsal alan üzerine ekonomik etkileri: Yozgat kırsal kalkınma projesi örneği
Economic effects of rural development projects on rural areas: A study on Yozgat rural devolopment project
- Tez No: 151496
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞİNASİ AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Yozgat Kırsal Kalkınma Projesi, Faktör Analizi, Ekonomik Değerlendirme, Rural Development, Yozgat Rural Development Project, Factorial Analysis, Economic Evaluation. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KIRSAL KALKINMA PROJELERİNİN KIRSAL ALAN ÜZERİNE EKONOMİK ETKİLERİ: YOZGAT KIRSAL KALKINMA PROJESİ ÖRNEĞİ ALI BERK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARTM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR Yıl : 2004, Sayfa : 148+XUI Jüri : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR Doç. Dr. Aykut GÜL Doç. Dr. Rızvan EROL Bu çalışmada, Yozgat Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında, tanm işletmelerinin 2001-2002 üretim yılı ekonomik yapılan ve ekonomik faaliyet sonuçlan incelenmiş ve bu kırsal kalkınma projesinin uygulandığı bölgede bulunan tanm İşletmeleri üzerinde ekonomik etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak, proje kapsamında olan ve olmayan tanmsal işletmelerle yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada, karşılaştırmalı değerlendirme ve faktör analizi yöntemi kullanılmıştır. İncelenen işletmelerde, üreticilerin, Yozgat Kırsal Kalkınma Projesi'nin amaçlanndan, bu proje kapsamında yapılan faaliyetlerden, yetrince haberdar olmadıklan ve üreticilerin projenin çeşitli aşamalanna (planlama, uygulama, kontrol) aktif olarak katılmadıklan gözlemlenmiştir. Yozgat Kırsal Kalkınma Projesi, altyapı (yol, içme suyu, sulama çalışmalan) çalışmalannda kısmen başarılı olurken diğer faaliyetlerde bu başanyı yakalayamamıştır. Proje, bölgede, çeşitli faaliyetlerde (hayvancılık, ormancılık, kadınlara yönelik programlar, ek gelir kaynaklan yaratmak, vb.) beklentileri karşılayamamıştır. Projede, uygulayıcı kurumlar arasındaki işbirliğinin eksikliği, ek gelir kaynaklan olarak yanlış araçlann seçimi, yetersiz verilere dayalı bölge seçimi, çocuklara, yaşlılara yönelik yeterli faaliyetlerin yapılamaması projede görülen başlıca eksiklikler olmuştur. Bölgede, uygulanan projelerde işletmelerin faaliyetleri üzerine etkili faktörlerin dikkate alınması, kırsal alanların kalkındınlmasmda uygulanan yeni yaklaşımlara (katılımcı yaklaşım, organik tanm, mikrokredi yaklaşımı, kırsal turizm vb.) uygulanması kırsal alanda bulunan bireylerin kalkınmalannda yeni bir anlayışı da beraberinde getirecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS ECONOMIC EFFECTS OF RURAL DEVELOPMENT PROJECTS ON RURAL AREAS: A STUDY ON YOZGAT RURAL DEVELOPMENT PROJECT ALI BERK UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCDXNCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS Supervisor : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR Year : 2004, Page :148+Xm Jury : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR Associ Prof. Aykut GÜL Associ Prof. Rızvan EROL This study examines economic structure and results of economic activities of farms (2001-2002 production years) in the context of Yozgat Rural Development Project (YRDP) and aims at disclosing economic effects of YRDP on farms in the region. For this purpose, fanners living within and outside of the project area were interviewed and a questionnaire study was carried out. Comparative evaluation and factorial analysis methods were employed in the analyses. It was observed that the farmers are not well informed of the objectives of YRDP, project related activities, project implementation agencies and relationships between them. It was also found out that the farmers did not actively participate to several stages of the project (such as planning, implementation and control). YRDP achieved its objectives in some areas (such as road construction, irrigation and domestic water supply), however it could not reach that level in other activities. Yozgat Rural Development Project could not meet the expectations in terms of regional development and several activities (animal husbandry, forestry, women programs, creating additional income sources etc). The main deficiencies of the Project were as follows: insufficient cooperation between implementing agencies, selection of improper tools for creating additional income, selecting region based on unsatisfactory data, inadequate activities towards the old people and the children. Taking into consideration of the factors affecting farm activities and adoption of new rural development approaches (such as organic fanning, micro-credit applications, and rural tourism) will lead to a new understanding for the improvement of individuals living in the region.