Basic blue 41 boyar maddesinin anaerobik ve aktif çamur biyokütlesi tarafından adsorplanabilirliğinin incelenmesi
Investigation of adsorbability of basic blue 41 dye by anaerobic and activated sludge biomass
  1. Tez No: 151505
  2. Yazar: MEHMET EKREM ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MESUT BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biosorption, kinetics, pseudo isotherm, thermodynamics
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada canlı aktif ve anaerobik çamurun Basic Blue 41 (BB41) boyar maddesini adsorplama kabiliyetleri incelenmiş olup her iki çamurunda etkin birer adsorban oldukları görülmüştür. Bununla birlikte aktif çamurun (Qmax=437,0 mg/g) anaerobik çamura (Qmax=232,6 mg/g) oranla BB41 bazik boyar maddesini daha iyi adsorpladığı bulunmuştur. BB41 boyar maddesinin hem aktif (R=0,957, K^ll,06, n=l,285) hem de anaerobik (R=0,998, Kp3,806, n=l,209) çamur tarafından adsorpsiyonu Freundlich izotermine daha iyi uyum göstermekte olduğu görülmüştür. BB41 boyar maddesinin her iki çamur tarafından da adsorpsiy onunun hızlan yalancı ikinci dereceden hız modeline uyduğu görülmüştür. Yalancı ikinci dereceden hız denkleminden ve katsayılarından yola çıkarak hesaplanan yalancı izotermler ile gerçek izotermler karşılaştırıldığında, anaerobik çamur için en uygun izotermlerin gerçek izotermler, aktif çamur içinse en uygun izotermin yalancı Freundlich izotermi (R=0,9714) olduğu görülmüştür. Hem anaerobik (-5,33 kJ/mol) hem de aktif (-5,44 kJ/mol) çamurun BB41 boyar maddesini adsorplamalarmda Gibbs serbest enerjilerinin negatif değerde oldukları görülmüştür. Bu negatif değer adsorpsiyonun kendiliğinden gerçekleştiğine işaret etmektedir. Anahtar Kelime: Biosorpsiyon, kinetik, yalancı izoterm, termodinamik.
Özet (Çeviri)
In this study, the adsorption of Basic Blue 41 (BB41) dye onto live activated sludge and anaerobic sludge was investigated. The results showed that both sludge were good adsorbents for BB41 dye; however, it was found that the adsorption capacity of activated sludge (Qmax=437,0 mg/g) was higher than that of anaerobic sludge (Qmax=232,6 mg/g). The adsorption isotherms of both adsorbents were described by Freundlich isotherm (activated sludge; R=0,957, Kf=ll,06, n=l,285) (anaerobic sludge; R=0,998, Kf=3,806, n=l,209) better than Langmuir isotherm. Kinetics of both adsorption processes was best described by pseudo-second order model. The pseudo isotherms of both adsorption processes were also studied with the help of pseudo second order constants and it was concluded that the real isotherms described the anaerobic sludge/BB41 process better than the pseudo isotherms, but pseudo Freundlich isotherm (R=0,9714) described the activated sludge/BB41 process better than the real isotherms. The thermodynamic calculations showed that Gibbs free energies of both processes (activated sludge, AG= -5,44 kJ/mol; anaerobic sludge, AG= -5,33 kJ/mol) have negative values indicating the spontaneous nature of the processes.