Çevikler madencilik ( Kayseri ) mermer ocakları travertenlerinin fiziko - mekanik özellikleri kesilebilirlik ilişkisinin araştırılması
Investigation of relationship between physicomechanical characteristics and sawability of marbles, Cevikler mining ( Kayseri )
  1. Tez No: 151504
  2. Yazar: İRFAN COŞKUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET MAHMUT KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Traverten, Kesilebilirlik, Spesifik Enerji, Fiziko - Mekanik Özellikler, İstatiksel Analiz, Travertine, Sectility, Specific Energy, Physical-Mechanical Properties, Analysis Statistically. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇEVİKLER MADENCİLİK (KAYSERİ) MERMER OCAKLARI TRAVERTENLERİNİN FİZİKO - MEKANİK ÖZELLİKLERİ- KESİLEBİLİRLİK İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI irfan COŞKUN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇ Yıl:2004 Sayfa: 116 Jüri: Prof. Dr. Mesut ANIL Doç. Dr. Hasan ÇETİN Doç. Dr. Alaettin KILIÇ Yrd. Doç. Dr. Ergül YAŞAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇ Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, Çevikler Madencilik şirketine ait, Kayseri Pınarbaşı ve Sivas Yıldızeli ilçelerinde bulunan farklı özellikteki travertenlerin kesilme işlemleri sonucu oluşan spesifik enerjilerinin, fıziko-mekanik özellikleriyle olan ilişkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. İlk olarak bu ocaklardan elde edilen traverten blokları, aynı şirkete ait olan ve Kayseri' de bulunan mermer fabrikasına getirilerek ST ve katrak tipi makinelerle kesilmiş ve kesilme işlemi sonucunda ortaya çıkan spesifik enerjileri hesaplanmıştır. Daha sonraki aşamada ise spesifik enerjileri belirlemede kullanılan bu örneklerin fiziko-mekanik özellikleri belirlenmiştir. Çalışmanın son aşamasında ise ST ve katrak tipi makinelerde kesme sonucu oluşan spesifik enerji ile fiziko-mekanik özellikler arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF RELATIONSHIP BETWEEN OF PHYSICOMECHANICAL CHARACTERISTICS AND SAWABILITY OF TRAVERTINES, ÇEVİKLER MINING (KAYSERİ) irfan COŞKUN DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Ahmet Mahmut KILIÇ Year: 2004 Pages: 116 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇETİN Assoc. Prof. Dr. Alettin KILIÇ Assist. Prof. Dr. Ergül YAŞAR Assist. Prof. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇ In this particular study (research) which has been prepared as master thesis, it is aimed to analysis the relationship between physical-mechanical properties and specific energy that comes out after being out of various travertine that are found in Sivas Yıldızeli and Kayseri Pınarbaşı Towns belongs to Çevikler mining company. First of all, the blocks of travertine obtained from those pits are brought the marble factory that belong to the same company in Kayseri, and cut by ST and katrak type of machines, then the specific energy that occur as a result of cutting has been calculated. At the next step, the physical-mechanical features of these samples that are used in determining the specific energy have been made precise. At the final, step of this research, the relation between physical - mechanical properties and specific energy have been analysis statistically.