Bakteriyofaj T4 lizozim geninin laktik asit bakterilerinde klonlanması
Cloning of bacteriophage 4+ lysozyme gene into lactic acid bacteria
- Tez No: 151509
- Danışmanlar: PROF.DR. NUMAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Lizozim, termostabilite, Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis, Escherichia coli, Lysozyme, thermostability, Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis, Escherichia coli. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAKTERİYOFAJ T4 LIZOZIM GENİNİN LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNDE KLONLANMASI Ayça Selen AKINALP ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLÎM DALI Danışman: Prof. Dr. Numan ÖZCAN Yıl: 2004, Sayfa:74 Jüri: Prof. Dr. Numan ÖZCAN Prof. Dr. Halil KASAP Doç. Dr. Sadık DİNÇER Lizozim geni taşıyan bir mekik vektör pL2 (pBluescript+Lizozim geni (pLİ) ve pTRWIO replikasyon orijini) geliştirilmiştir. pL2 vektörü; LacZ içerisindeki HindlII bölgesinde Escherichia coli-Streptococcus sp. mekik vektörü olan pTRWIO'un Streptococcus' a. ait replikasyon orijinini taşımaktadır. pL2 vektörü Escherichia coli DH5a, Streptococcus thermophilus FI8976 ve Lactococcus lactis İL 1403 suşlanna elektroporasyonla aktarılmış ve lizozim enzimi bu bakterilerde aktif olarak üretilmiştir. Lizozim enzimi üreten bu bakteriler su gibi hipotonik ortamlarda osmotik basınca hassastır ve ürettikleri lizozim enzimi aktif olup Micrococcus luteus'un gelişmesini engellemektedir. S. thermophilus' da eksprese edilen 15kDa'luk lizozim proteini 70°C'de 15 dakika sıcaklık uygulamasından sonra denature olmayıp SDS-PAGE j ellerde gözlenmiştir. Bu enzim aynı zamanda M. luteus üzerinde de aktif olup bu bakterilerin üremesini engelleyerek, bakteri içermeyen belirgin zonlar oluşturmaktadır. Lizozim enziminin pH optimumu 6-9 arasındadır. S. thermophilus' 'da eksprese edilen enzimin sıcaklığa direnci 70°C'de 15 dakika olurken E. coli ve L. lactis tarafından üretilen lizozim 70°C'de 15 dakika tutulduğunda denature olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS CLONING OF BACTERIOPHAGE T4 LYSOZYME GENE INTO LACTIC ACID BACTERIA Ayça Selen AKINALP DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Numan ÖZCAN Year: 2004, Pages:74 Juri: Prof. Dr. Numan ÖZCAN Prof. Dr. Halil KASAP Doç. Dr. Sadık DİNÇER A shuttle vector (pL2) carrying lysozyme gene (pBluescript+lysozyme gene (pLl) and pTRWIO replication origin) were constructed. The vector pL2 DNA contains Hindlll cut DNA fragment in LacZ region encoding Streptococcus replication origin of Escherichia coli-Streptococcus shuttle vector pTRW 10. pL2 vector were transferred to E. coli DH5a, Streptococcus thermophilic FI8976 and Lactococcus lactis IL1403 by electroporation and lysozyme enzyme were actively produced by all these bacteria. All these bacteria expressing lysozyme gene were sensitive to osmotic shock in hypotonic media such as water and the lysozyme enzyme produced were very active and thereby preventing the growth of Micrococcus luteus cells. 15 kDa lysozyme protein to be expressed by S. thermophilus cells was not denaturated and observed on SDS-PAGE gels after heating the enzyme at 70°C for 15 minutes. The enzyme were also shown to be active on M. luteus cells by preventing their growth and yielding clear non-bacterial zones. pH optima of the enzyme was between pH 6-9 and thermostability of the enzyme to be expressed by S. thermophilus cells were increased to 70°C for 15 minutes. However the lysozyme enzyme produced by E. coli, and L. lactis were all denaturated at 70°C for 15 minutes.