Kesikli olasılık dağılışları ve ziraatteki uygulanışları
Discreate probability distributions and its applications in agriculture
  1. Tez No: 151513
  2. Yazar: YUSUF EKMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TAMER KAYAALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Kesikli Olasılık Dağılışları, Binom, Poisson, Geometrik Dağılış, Discreate Probablity Distributions, Binomial, Poisson and Geometric Distributions n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KESİKLİ OLASILIK DAĞILIŞLARI VE ZİRAATTEKİ UYGULANIŞLARI Yusuf EKMEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. G. Tamer KAYAALP Yıl:2004, Sayfa: 200 Üye: Prof. Dr. G. Tamer KAYAALP Prof. Dr. Mustafa AKAR Prof. Dr. Zeynel CEBECÎ Bu çalışmadaki esas amaç, istatistiksel dağılışların temelini oluşturan, tek değişkenli kesikli tipteki dağılış modellerini araştırmak ve ziraat deki uygulanışlarını örneklemek, irdelemek ve araştırmaktır. Bu çalışmada, dağılışların olasılık fonksiyonları veya olasılık yoğunluk fonksiyonları, dağılış fonksiyonları, olasılık çıkaran fonksiyonlara, moment çıkaran fonksiyonlara, merkez yada ortalama etrafındaki r-inci momentleri, merkezi ölçütleri: ortalama, mod ve medyan, varyanslan, standart sapmaları, çarpıklıkları, sivrilikleri ve karakteristik fonksiyonları teorem olarak verilmiş, ispatı yapılmış ve örneklerle açıklanmıştır. Dağılışların parametre tahminleri yapılmıştır. Uygulama alanları örneklerle gösterilmiş, standart yada standartlaştirılmış halleri çizelge halinde verilmiş ve diğer dağılışlarla olan ilişkileri açıklanmıştır. Dağılışların değişik parametre değerlerine göre değişimleri şekillerle gösterilmiş ve ziraatteki örnek çözümlere uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DISCREATE PROBABILITY DISTRIBUTIONS AND ITS APPLICATIONS IN AGRICULTURE Yusuf EKMEN UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLDID SCIENCE ANIMAL SCffiNCE DEPARTMENT Supervisor: Prof. Dr. G. Tamer KAYAALP Year: 2004, Page: 200 Jury: Prof. Dr. G. Tamer KAYAALP Prof. Dr. Mustafa AKAR Prof. Dr. Zeynel CEBECİ The aim of this study is to investigate the only variable coagulated (widlet) type dispersal models which gualified as nucleus separations (dipertions) that mainly used, basiclyforrned of statistic separations, and to investigate, to give examples and to examine the usages (dealings) in agriculture. In this working probable functions of separations or probable density, functions, despertion functions, bringing out densit functions, briging out momentum functions, central or R-tical momentums in around avarage, central measures (measuremeits): avarage, mode and median, varians standard deviations, slantings, sharpnesses and characteristic functions have been given as teorem and have been praved and mod and median have been explained with many examples. Parametric quessing of desperations have been mode. Usage areas have been showed with examples, standard or standardization situations have been given in statistic diagram (ingraphical) and explained their relation with other dispertions. Variatians according to the diygerent parametre values of the separations have been showed with many shapes. Example solutions have been used in agriculture. Type of one variable discrete probability distribution is investigated in this study. Also its were applied in agriculture.