ÖSS sınav sonuçlarının okul bazında veri madenciliği ile incelenmesi
The evaluation of OSS school based examination results by data mining
  1. Tez No: 151629
  2. Yazar: ÖMER BİLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAKAN BÜYÜKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kümeleme analizi, temel bileşenler analizi, veri madenciliği, ÖSS
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 343
Özet
ÖZET ÖSS SINAV SONUÇLARININ OKUL BAZINDA VERİ MADENCİLİĞİ İLE İNCELENMESİ Ömer BİLEN İstatistik, Yüksek Lisans Tezi Veritabam teknolojisindeki hızlı gelişmenin doğurduğu büyük ölçeklerdeki verilerin analiz edilerek yorumlanması ihtiyacına cevap veren veri madenciliği, verinin veritabam ortamına aktarılmasından itibaren başlayarak analiz aşamasında elde edilen enformasyonun bilgiye dönüştürülmesi aşamasına kadar geçen uzun bir süreci kapsamaktadır. Veri madenciliği veritabam teknolojisi, karar destek sistemleri, görselleştirme, makine öğrenmesi ve istatistik gibi bir çok disiplinin bir arada kullanılmasına olanak sağlar. İstatistik disiplini veri madenciliği disiplinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu çalışmada kullanılan SAS Enterprise Miner 8.0 ürünü incelenirse SEMMA metodolojisinin her bir adımında bir istatistik tekniğe rastlamak mümkündür. Bu çalışmada verilerin kaynağı olan veritabanlarma, veri saklamada ve raporlamada kullanılan OLAP teknolojisine ağırlıklı olarak yer verilmiş olup veri madenciliğinin diğer disiplinlerle olan ilişkisi incelenerek uygulamada kullanılan kümeleme ve temel bileşenler analizi teknikleri teorik olarak incelenmiştir. Veri madenciliği metodolojisine yer verildikten sonra SAS Enterprise Miner 8.0 ürününün kullandığı SEMMA metodolojisi ele alınmıştır. Uygulamada İstanbul ilindeki liseler 2001 ÖSS sınavındaki basanlarına göre kümelenmiş ve karar ağacı aracılığı ile oluşturulan kümeleme kuralları sayesinde, farklı dönemlerde liselerin 2001 yılındaki durumlarını koruyup korumadıkları incelenebilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EVALUATION of OSS SCHOOL BASED EXAMINATION RESULTS by DATA MINING Ömer BİLEN Statistics, M.S. Thesis Data mining that answers the need of analysing and interpreting the data on a large scale coming out of the fast development in the database technology covers a long process including first of all the transfer of data to database and the translation of the gathered information into knowledge. Data mining makes it possible to benefit from many disciplines like Database Technology, Decision Support Systems, Visualization, Machine Learning and Statistics. Statistics is integral part of data mining. If the product SAS Enterprise Miner 8.0 used in this study is examined, one can see easily a statistics technique at every step of SEMMA methodology. In this study, databases that are source of data, have been considerably employed and OLAP Technology that is used in storage and reporting of data has been used as well. And we have examined the relation of data mining to other disciplines. And we have theoritically took a close look at techniques applied in analysis of clustering and principal components. After having presented data mining methodology, we have examined the methodology that SAS Enterprise Miner 8.0 uses. In practice, colleges in Istanbul have been clustered according to their performances in the 2001 Entrance Examination for University (2001 ÖSS). And through the clustering rules that have been created by the decision tree, it has been possible to see other performances of those colleges in Entrance Examination for University at any year.