Aydın Cumhuriyet Mektebi, tarihsel gelişimi, koruma ve değerlendirilmesi
Aydın Republic School, historical development protection and apraisal of it
  1. Tez No: 151632
  2. Yazar: NEFİSE BURCU YAĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAN BİNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Aydın, Cumhuriyet Dönemi, I. Ulusal Mimarlık Akımı, eğitim yapılan, restorasyon. xıv, Aydm, Republic era, First National Architecture, education buildings, restoration. xv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZET Osmanlı İmparatorluğu' nun kuruluşundan yıkılışına kadar geçen sürede kamu yapılan arasında eğitim yapılarının her zaman önemli bir yeri olmuştur. Cumhuriyet' in getirdiği yenilikler ve toplum yaşantısının sosyal gereği olarak bu yapılar Cumhuriyet Dönemi'nde de yerini korumuş ve önemini daha da arttırmıştır. Osmanlı İmparatorluğu' nun çöküş yıllarından başlayarak, Cumhuriyet' in ilk yıllarına kadar etkisini sürdüren I. Ulusal Mimarlık Akımı'nın etkisiyle ülkenin her yerinde birçok yapı yapılmıştır. Bu yapılardan biri olan Aydın Cumhuriyet Mektebi incelenirken, çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi birinci bölümde anlatıldıktan sonra, yapının bulunduğu kent olan Aydın' m kentsel yapısını oluşturan etkenler ikinci bölümde, Aydın Kenti fiziksel ve tarihsel gelişim süreci üçüncü bölümde ele alınmıştır. Dördüncü bölümde bu çalışma için çok önemli olan Osmanlı Devleti eğitim sistemi ve eğitim kurumlarının mimari yapısına yer verilmiş, beşinci bölümde de Cumhuriyet' in ilk yıllarındaki eğitim sistemi ve mimari yapılar anlatılarak özellikle eğitim yapılan mimarisi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın esas kısmını oluşturan altıncı bölümde Aydın Cumhuriyet Mektebi'nin tarihçesi, çevre yapılarla olan ilişkisi anlatılarak yapının eşdönem eğitim yapılarıyla karşılaştırması yapılmış, yedinci bölümde ise yapının mimari, strüktürel ve yapısal analizine yer verilmiştir. Sekizinci bölümde, koruma çalışmaları için temel olacak rölöve ve restitüsyonlar yapılmış, daha sonra yapının korunması için temel kuramsal yaklaşım belirlenmiş ve buna dayanarak yapılan restorasyon projesi anlatılmıştır. Bu araştırmanın Aydın Cumhuriyet Mektebi ile ilgili yapılacak koruma çalışmaları için veri oluşturması ve gelecek nesillere yapıyla ilgili bir belge bırakılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Era prevailing from establishment until fall of the Ottoman Empire, education buildings have been an essential part of offical buildings. These buildings has increased their importance and preserved their position as a social life with coming improvements. From the beginning of fall of the Ottoman Empire until the first years of the Republic, First National Architecture continued its effect and in this period a lot of buildings were built. When we examine Aydm Republic School, in the first part, the aim, the scope and the method of the study, in the second part the factors which form the urban structure of Aydm, in the third part physical and historical development of Aydm have been explained. In the fourth part, the architectural structure of the education system and buildings of Ottoman Empire and in the fifth part, the education system in the first years of the Republic and architectural structure have been examined. In the sixth part, the history of Aydm Republic School and the relation of near buildings have been explained by comparing the building with the same term education building, in the seventh part of the study the architectural, structural and constructional analysis of the building has been given. In the eighth part, restitutions which would be basic for the protection have been done. Then the basic theoritical approach for the protection of the building has been defined, and finally, the restoration project has been explained. The aim of this study are preparing conservation studies for Aydın Republic School that can be handled in the future and leaving a document of this building to the next generations.