Yapı dışı kabuğunda kullanılan metal yüzeyli sandviç paneller ve seçim modeli
Sandwich panels with metallic surface used in building outer shell and selection model
  1. Tez No: 151643
  2. Yazar: DERYA SAYGIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERAL AYBERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit malzeme, sandviç panel, kullanıma uygunluk, model. xı, Composite material, sandwich panel, being appropriate, model. xn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Onsekizinci yüzyılda başlayan endüstri devrimi ile yapı ürünlerinin türü, üretimi ve tüketimi değişmiştir; böylece, önceleri az sayıda olan yapı ürünlerinin seçimi daha karmaşık bir hale gelmiştir.Bileşenlerinde tek başına bulunmayan daha üstün özellikler elde etmek için, en az iki farklı malzemenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kompozit malzemelerin gelişimi de endüstri devrimi sonrasında olmuştur. Kompozit malzeme; taneciklerle güçlendirilmiş, tanelerle donatılı, liflerle donatılı ve tabakalı kompozit malzeme olmak üzere dört guruba ayrılabilir. Çeşitli yönlerden farklılıklar gösteren tabakaların bir araya getirilmesiyle oluşturulan sandviç kompozitler, tabakalı kompozitlerin özel bir türüdür. Genel olarak, iki adet ince, sert ve güçlü yüzey ve bu yüzeylere göre daha kaim, hafif ve nispeten daha zayıf bir özün birleşmesinden meydana gelen sandviç kompozitlerin kullanılma amaçlan yapısal performansı geliştirmektir. Geniş bir kullanım alam olan sandviç kompozitler, düşük ağırlıklarına rağmen yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olan yalıtımlı sandviç paneller şeklinde yapı dış kabuğunda kullamlmaktadırlar. Bu çalışmada; öncelikle kompozit ürün tanımı ve sınıflaması ele alınarak sandviç kompozitler genel olarak incelenmişlerdir. Daha sonra, yapı dış kabuğunda kullanılan sandviç panel sınıflaması yapılarak, bu panellerin strüktürel özellikleri ve üretimlerine değinilerek çeşitli sandviç panel uygulamaları incelenmiştir. Son olarak, sandviç panel seçimine yardımcı olacak bir performans modeli oluşturularak, malzeme özellik tabloları yardımı ile sandviç panel seçimine bir alternatif oluşturulmuştur. Model, aralarında seçim yapılacak olan malzemelerin, fiziksel, mekanik, ekonomik ve estetik özelliklerini inceleyerek, kullanım amacına en uygun malzemenin ön plana çıkarılmasını amaçlamaktadır. Model detaylı bir şekilde açıklanmış ve işleyişi bir örnekle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The type, production and consumption of building materials have changed with the industrial revolution starting in the eighteenth century; thus the choice of building materials has became more sophisticated. In order to obtain superior specifications than the component parts ; the composite materials are produced uniting at least two different materials and developed along with industrial revolution. Composite materials are classified within four main groups; reinforced with particules, fiber reinforced, formed by granules and laminated composite materials. Sandwich composites, produced with bonding or laminating of different materials having specific differences in their properties are forming a sub-group of laminated composites. Purpose of using sandwich composites which are generally formed by two thin, hard and strong surfaces and a relatively thick, light and weak core is to attain a higher structural performance. Covering a wide range of applications; sandwich composites although light in weight are used in building shells as sandwich panels. In this work, sandwich composites are generally examined making a classification. Then, various sandwich panel types used in building shells, their production and application details are carefully examined. A model is developed in order to assist the user decide on the most suitable sandwich panel; this model is aimed at examining physical, mechanic, economic and aesthetic properties of sandwich panel alternatives and to discover the most suitable for the application area. Model is explained in a detailed manner and manipulated in an example.