Metal esaslı cephe kaplamalarında oluşan sorunların irdelenmesi
The analysis of the problems that are occured on the metal facade clandings
- Tez No: 151645
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜNSEL ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Dış duvar, metal levha, alüminyum, bakır, çinko, paslanmaz çelik ve titanyum cephe kaplamalan, cephe kaplamalarında oluşan sorunlar. x, External wall, metal sheet, aluminium, copper, zinc, stainless steel and titanium facade claddings, the problems on the external facade claddings. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Yapılan her türlü etmene karşı koruyan cephe kaplamalarında, bu etmenlerin etkisiyle zamanla sorunlar oluşmaktadır. Bu çalışmada, dış cephelerde uygulanmak üzere; alüminyum, bakır, çinko, paslanmaz çelik ve titanyum levhalarla oluşturulmuş metal cephe kaplamalarında, çeşitli etmenlerin etkisiyle oluşan sorunlar incelenmiş ve sorunlara karşı alınabilecek önlemler belirtilmiştir. Oluşan sorunların ortaya konulmasıyla, tasarımcılara ürün seçiminde ve detaylandırmalarda yardımcı olunması ayrıca yapının kullanıcılarına da, yapı ömrünü uzatmak üzere gerçekleştirilen işlemlerde bilinçlendirme sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmada, ilk olarak dış duvar ve dış cephe kaplamaları tammlanmıştır. Metal esaslı cephe kaplamaları, metal yapı malzemesi ve metalin cephe kaplaması olarak kullanımındaki genel özellikleri, biçimlenmeleri, uygulama yöntemleri ile cephe kaplaması olarak kullanılan türlerinin çeşitli özellikleri anlatıldıktan sonra, cephe kaplamalarına etki eden etmenler, bu etmenler doğrultusunda oluşan sorunlar ve oluşacak sorunlara karşı alınabilecek önlemler açıklanmıştır. Metal esaslı cephe kaplamaları, malzeme özellikleri, tasarımda, uygulamada ve kullanımda yapılan hatalar ve kullanımda karşılaşılan atmosferik, ses, yükler-kuvvetler, katı ve biyolojik zararlılar ile yangın gibi olumsuz dış etmenlerin etkisi altında kalmaktadır. Bu etmenlerin etkisiyle metal kaplamalarda, aşınma, kirlenme, solma, yerlerinden ayrılma ve kopma sorunları ile tüm bu sorunların da temel olduğu ve metal malzemenin özelliklerinden de kaynaklanarak metal malzemeyi tamamen çökertecek korozyon sorunları oluşmaktadır. Metal türlerinin teknik özellikleri göz önüne alındığında, özellikleri nedeniyle uygun olmayan çevrelerde kullanılan kaplamalarda daha fazla sorunlar oluşmaktadır. Özellikleri ile her türlü çevreye uygun olan titanyum cephe kaplamaları ise diğer metal kaplamalara göre daha dayanımlıdır. Metal esaslı cephe kaplamalarında oluşacak sorunları önleyebilmek için; öncelikle metal malzeme özellikleri bilinmeli, kaplama levhalarına etki edecek çevre koşullan ve etmenler belirlenmeli, metal levha türü seçimi, detaylandırmalar ve uygulamalar bu veriler doğrultusunda yapılmalıdır. Uygulamanın her aşaması yetkili kişilerce kontrol edilip, yapının kullanıcılannın üzerlerine düşen görevleri bilinçli olarak yerine getirmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The problems are occured by the time due to the various factors on the external facade claddings which protect the buildings. In this study, the problems which are formed by various factors on the metal facade claddings such as aluminium, copper, zinc, stainless steel and titanium sheet and profiled claddings were examined and the precautions that are taken towards to these factors were stated. Together with the poblems and precautions, the aim of this study is to help to architects for selecting the proper pruduct and for the proper details of application also to help to the users of the building for the processes that are done for to extend the building life. At the begining of this study, external wall and external facade claddings were defined. After the various properties of metal as a building material explained than the general properties, forms, methods of application and the kind of metals as a cladding were explained. After the product properties, the factors which affect the facade claddings, the problems are occured due to this factors and the precautions which will taken towards these problems were explained. Metal based external facade claddings are affected by the negative factors like material properties, problems which can be done in the designing, applying and using terms and also the atmospheric, noise, power and force, solid and biological detrimentals and fire problems. Because of these factors, abrasion, pollution, discolouration, leaving from the place and breaking out problems are form together with the corrosion problem that is occured due to these problems and material properties of metal and will cause to collapse the metal. Most of the problems are occured on the claddings that are not proper with the environment when their technical properties are considered. However titanium facade claddings which are proper to various environments have the most resistance than the other metal claddings. In order to tke the precations for the problems that will be occured on the metal facade claddings, the material properties of metals, the factors that affect the sheet claddings and the conditions of environment should be determined. And selecting the proper metal kind, designing and applying considerations shoul be done according to these factors. Also the controls should be done by the compotent persons during the each level of the applications and the user of the building shoul done their duties by the consience.