Günümüz teknolojisiyle üretilen ahşap konutların tasarım - uygulama - kullanım üçgeninde değerlendirilmesi: İstanbul örnekleri
Researching timber buildings, producted by today's technology in projecting - application - usage sides: Istanbul models
  1. Tez No: 151646
  2. Yazar: ELİF ERKOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN AVLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap, ahşap yapım sistemleri, çerçeve sistemler, panel sistemler, kütük sistemler, ahşap yapı üretimi, Timber, timder construction systems, timber framing, timber panelling, log construction, timber building production. vi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Ahşap yapım sistemleri, dünyada birçok ülke tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Eski dönemlerde Anadolu'da sıkça kullanılan ahşap yapılar, günümüze uzanan süreç içinde kullanım alanını kaybetmiş ve yerini betonarme karkas yapılara bırakmıştır. Son dönemlerde, özellikle 1999 Marmara depremi sonrasında Türkiye'de ahşap yapı uygulamalarına, depreme karşı dayanımh olması nedeniyle geri dönüş başlamıştır. Günümüzde Türkiye'de birçok firma ahşap konut üretimi ve uygulaması yapmaktadır. Bu çalışmada İstanbul'da günümüz teknolojisiyle üretilen ahşap konutların tasarım- uygulama-kullanım üçgeninde değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu değerlendirme sonucunda ahşap konut uygulaması ve kullanımında oluşan sorunların çözümlerine katkıda bulunarak, ahşap konutlann doğru ve akılcı bir şekilde kullanılmasının sağlanması ve kullanım alanının yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda yapılan çalışmada ilk olarak, ahşabın yapısı ve özellikleri incelenmiştir. Ahşabın yapısı; fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak üç ana başlık altında, Özellikleri ise; fiziksel ve mekanik özellikleri olarak iki ana başlık altında incelenmiştir. Ayrıca ahşabın olumlu ve olumsuz özellikleri ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Daha sonra, ahşabın yapıda kullanımı ve ahşap yapım sistemleri incelenmiştir. Ahşap yapının özellikleri; tasarım, uygulama ve kullanım açılarından değerlendirilmiştir. Çalışmada son olarak İstanbul'da yapılan ahşap yapı üretiminin mevcut durumunun tespiti ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise, elde edilen tespit ve değerlendirmeler sonucunda gerekli öneriler ve çözümler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Timber construction systems are used by a lot of country in the world. Although timber had been commonly used in Anatolian buildings in the old periods, until today timber construction systems lost their popularity in Turkey. They left their place to the reinforced concrete systems. But after 1999 Marmara Earthquake, there have been a turning back to the timber construction systems because of that they can resist to the earthquake better than the other construction systems. Now, in Turkey many firm work on the production and the application of the timber constructions. In this study, the evaluation of timber buildings, that are producted by today's technology in Istanbul, is made in projection, application and usage sides. The aim of the study is, to find solutions to the problems which are formed in timber building application and usage, to ensure that timber buildings are used in true and rationalist way and also to make prevalent the usage of timber buildings. In the study at first, the timber material's structure and properties are researched. Timber structure is researched in physical, chemical and biological sides and the timber's properties are researched in phsical and mechanical sides. And the positive and negative sides of timber material are researched thoroughly. After these part, timber usage in building and the timber construction systems are researched. The timber building's properties are researched in projection, application and usage sides. At last of the study, the evaluation and the determination of timber building production in today is made. In the conclusion part, the suggestions and the solutions that have to be made due to the evaluation and the determination part, are given.