Gerilme yığılması probleminin teorik ve fotoelastik yolla incelenmesi
The analysis of tensile accumulation problem by theoretic and photoelastic ways
  1. Tez No: 151660
  2. Yazar: ALP ARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER KÜTÜĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoelastisite, elastisite, asal gerilmeler, polarize ışık, polarizör, dalga plağı, polariskop, izoklinler, izokromatlar. xu, Photoelasticity, elasticity, principal stresses, polarized light, polarizers, wave plates, polariscope, isoclinics, isochromatic fringe patterns. xui
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Elastisite problemlerinin çözümü üç grupta tanımlanabilir. Teorik çözümler, yaklaşık çözümler ve deneysel çözümler. Deneysel bir yöntem olan fotoelastisiteden elde edilen verilerle asal gerilme farkları ve asal gerilme doğrultularına ait bilgiler elde edilmektedir. Asal gerilmeleri veya gerilme bileşenlerini elde etmek için ek deneylerin yapılması veya asal gerilmelerin toplamını çözüm bölgesinde elde edilmesi gerekmektedir. Ayırma yöntemleri dediğimiz işlemleri uygulayarak gerilme bileşenlerini tek tek elde edebiliriz. Bu çalışmanın giriş bölümünde fotoelastisitede incelenen problem açıklanmış ve devamında ışığın vektörel karakteri, polarize ışık ile polarizörler, dalga plakları, polariskop ve çeşitleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde fotoelastisite teorisi açıklanmış ve polariskopta yüklenmiş modelin incelenmesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde fotoelastisite deneylerinden elde edilen izoklin ve izokromat verilerinin analizi yapılmıştır. İzoklinlerin ve izokromatlann özellikleri hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Asal gerilmelerin ayrı ayn bulunmasında kullanılan ayırma yöntemleri bu çalışmanın dördüncü bölümünde açıklanmış ve bu yöntemler hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde fotoelastisitede kullanılan model malzemesinin özellikleri hakkında bilgi verilmiş ve model kanunları açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise, fotoelastisite teorisi yöntemiyle deneysel olarak incelenmiş delikli ve çentikli levha problemlerinin sonuçları, elastisite teorisinden elde edilen sonuçlarla karşılaştuılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The solution of the elasticity problems can be described in three groups, namely, theoretical solutions, approximate solutions and the experimental solutions. One of the experimental solutions method is photoelasticity by which the data for principal stress directions and differences are obtained by isoclmic and isochromatic fringe patterns, respectively. In order to find the principal stresses or the elements of the stress tensor, a new experiment is necessary. An alternative way is possible by having the sum of the principal stresses in the solution zone. The way for obtaining elements of the stress tensor is called the separation method. In the introduction part of this study, the problem that was observed at photoelasticity is clarified and after that, vectorial character of light, polarized light, lineer polarizers and wave plates are described. Also polariscope and its different kinds are explained. In the second part of this study, theory of photoelasticity is described and effects of a stressed model in a polariscope are observed. In the third part, the data that was gathered from photoelasticity experiments is analysed and the specifications of isoclinics and isochromatic fringe patterns are explained. Separation methods that are used to obtain elements of the stress tensor are described and some informations are given on these methods in the fourth part of this study. The fifth part of the study is about the characteristics of the model material that is used in photoelasticity experiments. At the end, the model laws are explained. In the last part of this thesis, hole and notch problems in plate were analysed both with photoelasticity theory and elasticity theory and the results of these two methods were compared.