Donatılı zemin üzerine oturan ring temellerin analizi
Bearing capacity of ring foundations on geogrid-reinforced sand
  1. Tez No: 151738
  2. Yazar: ŞERİFE DUYGU BABACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA LAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzeysel temel, çift yönlü geogrid, taşıma kapasitesi, plaxis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DONATILI ZEMIN UZERINEOTURAN RİNG TEMELLERİN ANALİZİ Şerife Duygu BABACAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Mustafa LAMAN Yıl : 2004, Sayfa: 101 Jüri : Doç. Dr. Mustafa LAMAN : Doç. Dr. Hasan ÇETİN : Yrd. Doç. Dr. A. Azim YILDIZ Temel tasarımında genellikle ve mümkün olduğu takdirde yüzeysel temeller kullanılmaya çalışılır. Zemin sorunlu ise; bu durumda zeminin mühendislik özelliklerinin iyileştirilip, yapının bu zemin üzerinde tasarlanmasını sağlamak amacıyla çeşitli zemin iyileştirme yöntemlerine başvurulur. Donatılı zemin uygulamaları da alternatif zemin iyileştirme metotlarından biridir. Son yıllarda yapı temelleri altında donatı kullanılarak hem zeminin taşıma kapasitesi artırılıp, hem de meydana gelecek oturma ve deformasyonlar azaltılmaktadır. Bu çalışmada; deneyler esnasında farklı çaplarda model halka temeller ile biaxial (çift yönlü) geogrid donatılar kullanılmıştır. Bununla birlikte, PLAXIS bilgisayar yazılımı kullanılarak halka temeller sonlu elemanlar yöntemi ile analiz edilmiştir. Deney ve analiz sonuçlarından, donatılı ve donatışız durumda halka temellere ait nihai taşıma kapasiteleri belirlenmiştir. Sonuç olarak; bu değerler birbirleriyle karşılaştırılmış ve optimum temel yarıçap oranları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS BEARING CAPACITY OF RING FOUNDATIONS ON GEOGRID- REINFORCED SAND Şerife Duygu BABACAN DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mustafa LAMAN Year : 2004, Pages: 101 Jury : Assoc. Prof. Dr. Mustafa LAMAN : Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇETİN : Assist. Prof. Dr. A. Azim YILDIZ When the soil parameters are good enough, shallow foundations may be used at foundation design. When the soil is weak or problematic, many various methods have been developed to improve engineering properties of such soil. Applications of soil reinforcement is one of the alternative methods. In recent years, reinforcement layers have placed beneath the footings to improve the bearing capacity of soil and to prevent higher settlement below the foundation. In this study, the small-scale model ring foundations which have different ring width ratios and biaxial geogrids were used for the tests. The analysis of ring foundations were also carried out by using the finite-element analysis program PLAXIS. From the results of tests and analysis, the values of the ultimate bearing capacity of model foundations with reinforcement and unreinforcement were obtained. Consequently, these results were compared with eachother and optimum ring width ratios were found. Keywords : Shallow foundation, biaxial geogrid, bearing capacity, plaxis. II