Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi kümes hayvanları araştırma ve üretim tesislerinde yetiştirilmekte olan pekin ördeklerinin gelişme ve verim performansı üzerine bir araştırma
A study on the growth and yield performances of the pekin ducks at poultry research and production institute in agricultural faculty of Çukurova University
  1. Tez No: 151737
  2. Yazar: EMİNE ALTINKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET TESTİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Pekin ördeği, performans, gelişme, yumurta verim, yemden tüketimi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZl ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ KÜMES HAYVANLARI ARAŞTIRMA VE ÜRETİM TESİSLERİNDE YETİŞTİRİLMEKTE OLAN PEKİN ÖRDEKLERİNİN GELİŞME VE VERİM PERFORMANSI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Emine ALTINKAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ahmet TESTİK Yıl:2004, Sayfa: 39 Jüri : Prof. Dr. Ahmet TESTİK Prof. Dr. A.Nazım ULUOCAK Doç. Dr. Mehmet Çelik Bu çalışma Beyaz Pekin ördeklerinin gelişme ve verim özelliklerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tesislerinde bulunan Pekin ördeklerinin dölleri ve bunlardan elde edilen yumurtalar araştırmanın materyalini oluşturmuştur. Deneme materyali hayvanların 36 haftalık yaşa kadarki büyütme süresince değişik yaşlardaki ( günlük, 4,6,8,10 ve 36. hafta sonu) canlı ağırlıkları saptanmıştır. Kuluçka özelliklerinden çıkış gücü, döllülük oranı ve kuluçka randımanı belirlenmiştir. Bunun yansıra yumurta ağırlığı, cinsel olgunluk ağırlığı, cinsel olgunluk yaşı ve yumurta verimleri belirlenmiştir. Sekizinci hafta sonunda elde edilen canlı ağırlık ortalama değerleri erkek ve dişi ördeklerde sırasıyla 1890.52±31.98 ve 1752.41±17.82 g olarak saptanmıştır. Genel olarak Pekin ördeklerinde gelişme bakımından sekizinci haftada cinsiyetler arasındaki farklılıklar önemli bulunmuş ve erkek ördekler daha iyi performans göstermişlerdir (PO.05). Pekin ördeklerinin (erkek dişi karışık) 12. haftada yem tüketimleri ortalaması 9878 g, yemden yararlanma oranı 5.15 olarak bulunmuştur. Cinsel olgunluk yaşı 183 gün, cinsel olgunluk ağırlığı 2.183 g, ortalama yumurta ağırlığı 73.97 g ve ortalama yumurta verimi % 43.68 olarak bulunmuştur. Bu hayvanlardan elde edilen ortalama kuluçka randımanı % 58.74, çıkış gücü % 95.56, döllülük oranı % 61.46 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak performans özelliklerinin arttırılmasına yönelik genotipi iyileştirici çalışmalar yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A STUDY ON THE GROWTH AND YIELD PERFORMANCES OF THE PEKİN DUCKS AT POULTRY RESEARCH AND PRODUCTION INSTITUE IN AGRICULTURAL FACULTY OF ÇUKUROVA UNIVERSITY Emine ALTINKAYA DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTIITUE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY Supervisor: Prof. Dr. Ahmet TESTİK Year:2004, Pages: 39 Jury : Prof.Dr. Ahmet TESTİK Prof.Dr. A.Nazim ULUOCAK Assoc. Doç. Dr. Mehmet Çelik This study was carried out in order to determine the growth and yield features of Pekin duck. For this aim, the eggs provided from the fertiles of Pekin ducks were used at Agriculture of Çukurova University Institution. It was determined that the animals body weight in male and female ducks during the growth.The body weights at different age were determined.From hatchability features the hatcability, fertile rate of eggs and hatching performance were determined. In addition to egg yield, egg weight, sexual maturity weight, sexual maturity age were calculeted. At the end of eighth weeks, the average body weights were determined 1S90.5±31.98 and 1752.4±17.82 from male and female ducks by respectively. It was concluded that there was significant difference among sex.