Türkiye'de organik kuru kayısı üretiminin ekonomik analizi
Economic analysis of organic dried apricot production in Turkey
  1. Tez No: 151742
  2. Yazar: UFUK GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ONUR ERKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Organik Kayısı, Organik Tarım Ekonomisi, Organik Kuru Kayısı, Organic Agriculture, Organic Apricot, Economics of Organic Fanning, Organic Dried Apricot
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
oz DOKTORA TEZİ TÜRKİYE'DE ORGANİK KURU KAYISI ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ UfukGULTEKIN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANADİLİM DALI Danışman Yıl Jüri Prof.Dr.Onur ERKAN 2004, Sayfa: 189 Prof.Dr.Onur ERKAN Doç.Dr. Haydar ŞENGÜL Yrd.Doç.Dr. Fuat BUDAK Doç.Dr. Saadet BÜYÜKALACA Yrd.Doç.Dr. Turan BİNİCİ Bu çalışmanın amacı Türkiye'de (Malarya) organik ve geleneksel yöntemlerle yetiştirilen kuru kayısı üretiminin ekonomik sonuçlarının karşüaştırılmasıdır. Araştırma alanındaki işletmeler Organik Üretim Yapan Tarımsal İşletmeler (OÜYTİ) ve Geleneksel Üretim Yapan Tarımsal İşletmeler (GÜYTİ) olarak iki gruba ayrılmış ve bu gruplardan seçilen üreticilere anket uygulanarak veriler toplanmıştır. İncelenen işletmelerde, ortalama işletme arazisi GÜYTİ'de 52,4 da iken OÜYTİ'de 68,4 da olarak bulunmuştur. İşletmelerin tamamına yakım sadece (99%) kayısı yetiştirmektedirler. GÜYTİ'de ortalama aile genişliği ortalama 6,2 kişi, OÜYTİ ise 5,9 kişi olarak bulunmuştur. Araştırmada, organik tarım yapan üreticilerin verim ve üretim değerleri geleneksel tarım yapan üreticilerinki ile karşılaştırılmış ve açıkça görülmüştür ki, organik tarım yapan üreticilerin üretim değerleri, araştırma bölgesindeki diğer üreticilere göre daha yüksektir. GÜYTİ'de incelenen işletmelerde, 2002 yılı itibarı ile, işletme başına düşen ortalama brüt üretim değeri, 610 milyon TL/da olarak hesaplanmıştır. OÜYTİ'de ise bu değer 658,1 milyon TL/da' dır. İşletmelerin ortalama mutlak kan GÜYTİ'de 286,4 milyon TL/da iken OÜYTİ'de 373,4 milyon TL/da; nisbi kar ise GÜYTİ'de %188,5 iken OÜYTİ'de %231,2 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS ECONOMIC ANALYSIS OF ORGANIC DRIED APRICOT PRODUCTION IN TURKEY UfukGULTEKTN DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.Onur ERKAN Year : 2004, Pages: 189 Jury : Prof.Dr.Onur ERKAN AssocProf. Haydar ŞENGÜL AssistProf. Fuat BUDAK AssocProf. Saadet BÜYÜKALACA AssistProf. Turan BİNİCİ The purpose of this study is to compare the economic results of organic apricot production and conventional apricot growing farms in the Malatya province of Turkey. The farms in the survey area were divided into two groups: Organic and Conventional farms. The data were collected from sample farms through questionnaire. The average land operated is 68,4 decares on Organic farms and 52,4 decares on Conventional farms. Approximately 99 % of the farm land is used for apricot in both farms groups. The average family size is 5,9 on Organic farms and 6,2 on Conventional farms. In the research, production values of organic farmers have been compared with conventional farmers and it was found production values are higher on organic farms than on the other of farms in the research area. In 2002, the average gross production value is 658,1 milyon TL/da on organic farms. These figures are 610 milyon TL/da on the Conventional farms. The average absolute and relative profits of organic dried apricot were found to be 373,4 milyon TL/da and %231,2 respectively.