Elma taşımaıcılığı sırasında oluşan mekanik zedelenme üzerine etkili bazı faktörlerin belirlenmesi
Determination of the some factors influencing the mechanical damage occuring during apple transportation
- Tez No: 151743
- Danışmanlar: PROF.DR. FARUK ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Transportation, Mechanical Damage, Vertical Vibration, Acceleration, Frequency n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
öz DOKTORA TEZİ ELMA TAŞIMACILIĞI SIRASINDA OLUŞAN MEKANİK ZEDELENME ÜZERİNE ETKİLİ BAZI FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ Kubilay VURSAVUŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİMD ALI Danışman : Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Yıl : 2004, Sayfa: 148 Jüri: Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN Prof. Dr. Ömür DÜNDAR Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK Prof. Dr. Emin GÜZEL Bu araştırma, elma taşımacılığı sırasında oluşan mekanik zedelenme üzerine titreşim frekansı, titreşim ivmesi, paketleme yöntemi ve titreşim süresi etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada, yol koşullarında araç kasası üzerinde titreşim frekansı ve titreşim ivmesi ölçümleri yapılmış ve dağılım yüzdeleri belirlenmiştir. İkinci aşamada, araştırmada kullanılan üç farklı paketleme yöntemi için, paket iletkenlik oranlan ve titreşim frekansı hassasiyet sınırlan ölçülmüştür. Araştırmanın üçüncü aşamasında ise, elma taşımacılığı sırasında oluşan mekanik zedelenme üzerine etkili bazı faktörleri belirlemek için laboratuar koşullarında yol taşımacılığını simüle eden titreşim test düzeneği kullanılmıştır. Titreşim kuvvetlerinin etkisine bağlı olarak elma yüzeyinde oluşan zedelenmeler, zedelenme dağılımı (toplam zedelenme indeksi) ve kalite dağılımı (ekstra kaliteli ve kaliteli) şeklinde tanımlanmıştır. Araştırma faktöriyel deneme desenine göre değerlendirilmiş, söz konusu değişken parametrelerinin toplam zedelenme indeksi ve kalite dağılımı üzerine etkileri varyans analizi ve Duncan çoklu karşılaştırma testi yardımıyla incelenmiştir. Yol koşullarına ilişkin araç kasası üzerinde yapılan ölçüm sonuçlarına göre, titreşim frekansı değerleri sırasıyla 8.19 Hz ve 12.59 Hz ortalama ile 5-10 Hz ve 10-15 Hz aralığında gerçekleşmiştir. Ayrıca titreşim ivmesi değerleri de, sırasıyla 0.33g ve 0.63g ortalama ile 0.25-0.50g ve 0.50-0.75g aralığında gerçekleştiği belirlenmiştir. Paket iletkenlik oram en yüksek paketleme yönteminin hacimsel paketleme yöntemi olduğu belirlenmiş ve tüm paketleme yöntemleri için 8-9 Hz titreşim frekansı aralığında paket iletkenlik oranları yüksek çıkmıştır. Kontrollü değişken parametreleri olarak dikkate alınan titreşim frekansı, titreşim ivmesi, paketleme yöntemi ve titreşim süresi toplam zedelenme indeksi üzerinde %1 (PO.01) önem düzeyinde etkili olmuştur. Düzenli paketleme yönteminde elmaların daha düşük oranda zedelendiği ve yol taşımacılığına en uygun paketleme yönteminin düzenli paketleme yöntemi olduğu belirlenmiştir. Toplam zedelenme indeksi ve zedelenme dağılımı sonuçlan, kalite dağılımına ilişkin sonuçlar ile benzer bulunmuştur. Anahtar Kelimden Taşımacılık, Mekanik Zedelenme, Düşey Titreşim, İvme, Frekans
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF THE SOME FACTORS INFLUENCING THE MECHANICAL DAMAGE OCCURING DURING APPLE TRANSPORTATION Kubilay VURSAVUŞ DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Year : 2004, Pages: 148 Jury: Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN Prof. Dr. Ömür DÜNDAR Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK Prof. Dr. Emin GÜZEL This research was conducted to evaluate the effects of vibration frequency, vibration acceleration, packing method, and vibration duration on the mechanical damage occurring during apple transportation. The research was performed at three stages. Firstly, vibration frequency and vibration acceleration were measured on the truck-bed for determining the vibration frequency and acceleration distribution. At the second stage, packing transmissibUity and vibration frequency sensitivity for all the packing materials used in this research were measured. A laboratory vibrator which simulates to the road transportation under laboratory conditions was used for obtaining some factors influencing the mechanical damage occurring during apple transportation. This research was evaluated according to the four factorial designs. The effects of the controllable variable parameters on the equivalent bruise index and apple quality distribution were analyzed by analysis of variance and Duncan multiple range test According to the results of vibration measured on the truck-bed, vibration frequency values were found to be 8.19 Hz and 12.59 Hz for 5-10 Hz and 10-15 Hz frequency intervals, respectively. Furthermore, vibration acceleration values were also found to be 0.33g and 0.63 g for 0.25-0.50g and 0.50-0.75g intervals, respectively. The highest packing transmissibilhy was obtained for volume packing method, and packing transmissibility was found similar and high at the vibration frequency interval of 8-9 Hz for all the packing methods. Vibration frequency, vibration acceleration, packing method, and vibration duration, which were taken into consideration as controllable variable parameters affected significantly on the equivalent bruise index at 1% (PO.01) level. Apples in the pattern packing method considerably had the lowest bruising, and the most suitable packing method for in-transit was pattern packing. Results of equivalent bruise index and bruise distribution were similar with apple quality distribution results.