Çukurova bölgesi güncel ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinde verim oluşumuna etkili morfo-fizyolojik karekterler üzerine araştırmalar
Determination the effects of morphophysiological characters on grain yiled in wheat (Triticum aestivum L.) varieties grown in Çukurova region
- Tez No: 151741
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜJDE KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Yaprak alan sürekliliği, Dane büyümesi, Kuru madde değişimi, Azot ve depo karbonhidratları değişimi, Wheat, Leaf area duration, Grain filling, Dry weight change, Nitrogen andTNC II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
oz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ GÜNCEL EKMEKLİK BUĞDAY (Triticum aestivum L.) ÇEŞİTLERİNDE VERİM OLUŞUMUNA ETKİLİ MORFO-FİZYOLOJİK KAREKTERLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR MURAT TİRYAKİOGLU ÇUKUROC A ÜNİ VERSİTRESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Müjde KOÇ Yıl: 2004 Sayfa: 227 Jüri :Prof. Dr. Müjde KOÇ Prof Dr. İbrahim GENÇ Prof. Dr. Mehmet KJLINÇ Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Prof. Dr. Aydın AKKAYA Bu çalışma, Çukurova ekolojik koşullarında 2001/02 ve 2002/03 buğday yetiştirme sezonunda güncel ekmeklik buğday çeşitlerinde verim oluşumuna etkili morfo-fızyolojik karakterlerin verime olan etkilerini araştırmak için yürütülmüştür. Çalışma sonucunda, toplam Yaprak Alan Sürekliliği (YAS) büyük olan çeşitlerde dane veriminin de yüksek olduğu, YAS'nde ise bayrak yaprak alanının alt yaprak alanına göre daha önemli olduğu görülmüştür. Ancak bayrak yaprak alanının tek başına YAS'nin büyüklüğünde belirleyici olmadığı, çünkü maksimum sararma hızının başlama zamanı ve yüksekliğine bağlı olduğu tespit edilmiştir. Bitkide hızlı dane dolum öncesi en önemli kuru madde rezerv kaynağının sap ve kavuzlar olduğu, depo karbonhidratları (DKH) değişiminin de en fazla alt sapta meydana geldiği, N kaynağı olarak ise yaprakların daha büyük rezervler olduğu saptanmıştır. Çeşitler arasında bitki vejetatif organlarında dane dolum süresince meydana gelen N değişim miktarı ile N kullanım etkinliği arasında bir ilişkiden söz edilebileceği, ayrıca, sapta DKH yönünden meydana gelen değişim miktarı bakımından önemli farkların olduğunu ancak bunun aynı şekilde verime yansımadığı bulunmuştur. Başak alt ve üst bölgesindeki daneler ile orta bölgesindeki 3. grup danelerin sayısı ve ağırlığının çevre koşullarından etkilendiği, bu nedene, yüksek dane sayısına yüksek başakçık sayısı üzerinden ulaşılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Dane ağırlığının oluşumunda, özellikle stres koşullarında, en önemli faktörün maksimum dane dolum hızı yüksekliği ve bu hızlı dolum sürecinin büyüklüğü olduğu, böyle koşullarda yüksek dane verimi için dane sayısı yüksek ve bunu iyi doldurabilen çeşitlere ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION THE EFFECTS OF MORPHOPHYSIOLOGICAL CHARACTERS ON GRAIN YILED IN WHEAT (Triticum aestivum I.)VARIETIES GROWN IN ÇUKUROVA REGION MURAT TİRYAKİOGLU DEPARTMAN OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Müjde KOÇ Year: 2004 Pages: 227 Jury: :Prof. Dr. Müjde KOÇ :Prof Dr. Ibrahim GENÇ :Prof. Dr. Mehmet KILINÇ :Prof. Dr. Yusuf KIRTOK :Prof. Dr. Aydın AKKAYA This study was conducted to evaluate the effect of morpho-physiological characters n grain yiled of wheat cultivar grown in Çukurova region between 2001/02 and2002/03 years. Results indicated that the cultivars with high leaf area duration had high grain yiled. It was observed that the flag leaf area was more efficient than the leaves in bottom, to determine leaf area duration. Because leaf area duration was depend on starting time and maximum senescence. It is found that the most important source for dry matter was stem and glumes. Also the highest remobilization of total non-structure carbohydrate was found at lover clum. In addition to this, leaves had big potential in point of N source. There was slightly relationship between amount of N change and N use efficiency and also in point of remobilization of total non-structure carbohydrate in stem had important differences however it was found it was no effect to increase grain yield. The number of grains in upper, middle and lower side of spike was affected by environment condition. That is why, to obtain the highest grain number it should have been found trough the highest number of spikelet. As a result in stress condition, maximum grain filling rate proportion and amount of its duration were most important factors to determine the grain weight. In this condition for hİeh eraİn Vİled İt need "ar'e+'e° with VıioVı rrrain nnmlipr nnH hpttpr crrain fillîncr