Diyarbakır koşullarında bazı kırmızı mercimek (Lens culinaris Medik.) çeşit ve hatlarında verim ve verimle ilgili özelliklerin saptanması üzerine bir araştırma
A research on determination of yield and yield releated traits of same red lentil (Lens culinaris Medik.) varieties and lines in Diyarbakır conditions
  1. Tez No: 151752
  2. Yazar: MURAT KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ANLARSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mercimek, Çeşit, Verim, Kolerasyon, Lentil, Variety, Yield, Correlation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Güneydoğu Anadolu bölgesine uygun kışlık kırmızı mercimek çeşit/hatlannm tane verimi ve verimle ilgili özelliklerini saptamak amacıyla ele alınan bu araştırma 2003 yılı yetiştirme döneminde 25 mercimek genotipi ile kıraç arazi koşullarında tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak bir yıl süreyle yürütülmüştür. Bu araştırmada ILL-7213 (252.9 kg/da), ILL-7686 (237.8 kg/da), ILL-8603 (228.4 kg/da), ILL-8189 (227.6 kg/da), ILL-7199 (221.9 kg/da), ILL-6789 (221.9 kg/da) hatları ve Seyran-96 (220.6 kg/da) çeşidi tane verimi ve erken çiçeklenme süreleri bakımından bölge koşullarında ümitli oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine seed yield and yield components of winter red lentil varieties/lines suitable for South-east Anatolia region conditions in 2003 growing season. Trails were arranged in randomized bloks experimental design with four replications under upland conditions. In study, 25 genotypes was used as material. According to the results of research it was determined that ILL-7213 (252.9 kg/da), ILL-7686 (237.8 kg/da), ILL-8603 (228.4 kg/da), ILL-8189 (227.6 kg/da), ILL-7199 (221.9 kg/da), ILL-6789 (221.9 kg/da) lines and Seyran-96 (220.6 kg/da) variety were promosing for region conditions due to seed yield and early flowering.