İskenderun Körfezi'nde yakalanan mırmır (Lithognathus mormyrus L., 1758)'in bazı üreme özeliklerinin belirlenmesi
Determination of some reproductive characteristics of striped seabream (Lithognathus mormyrus) couht in İskenderun Bay
- Tez No: 151751
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Lithognathus mormyrus, GSI, HSI ve histoloji, Lithognathus mormyrus, GSI, HSI ve histology II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ İSKENDERUN KORFEZPNDE YAKALANAN MIRMIR (Lithognathus mormyrus L., 1758)'IN BAZI ÜREME ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Hüsne YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. M.Ali.GÖKCE Yıl: 2004, Sayfa: 49 Jüri: Yrd. Doç. Dr. M.Ali.GÖKCE Yrd. Doç. Dr. Tülay ALTUN Yrd. Doç. Dr. Şehriban ÇEK Bu çalışma, İskenderun Körfezi'nde bulunan mırmır (Lithognathus mormyrusYm bazı üreme özelliklerini saptamak için kurgulanmıştır. GSI, HSI, yumurtlama modeli ve yumurtalık histolojisi, ticari amaçla yakalanmış olan balıklardan alınan örneklerde saptanmıştır. Üreme periyodunun yazın sonlarına doğru olduğunu ortaya koyan en yüksek GSI değerleri Temmuz ve Eylül arasında bulunmuştur. Bu aylar için saptanan düşük HSI değerleri ise bu sonucu desteklemektedir. Sonuçlar bu türün senkronize olmayan üreme modeline sahip olduğunu ve yumurtalık histolojisi çalışmaları da, yumurta gelişimi ile ilgili olarak belirgin bazı gelişim aşamalarının olduğunu göstermektedir. Oosit gelişimi birinci ve ikinci gelişim aşaması olarak başlıca iki gruba ayrılmaktadır. Birinci gelişim aşaması diğer teleostlarınkine benzerlik gösterirken, ikinci gelişim aşaması için bazı farklılıklar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF SOME REPRODUCTIVE CHARACTERISTICS OF STRIPED SEABREAM (Lithognathus mormyrus) COUHT IN İSKENDERIN BAY Hüsne YILMAZ DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Asst. Prof. Dr. M.A1İ.GÖKCE Year:2004, Pages: 49 Jury: Asst. Prof. Dr. M.A1İ.GÖKCE Asst. Prof. Dr. Tülay ALTUN Asst. Prof. Dr. Şehriban ÇEK This study was conducted to investigate some reproductive characteristics of striped seabream {Lithognathus mormyrus) found in İskenderun Bay. GSI, HSI, spawning pattern and ovarium histology of the species were determined from fish sampled from commercial catches. Highest GSI values were between July and September indicating the spawning period is in late summer. Lowest HSI values in these months confirm this result. The results showed that the striped seabream has an asynchronous mode of ovarian development and the histologycal study carried out on ovarian tissue indicated that a number of distinct developmental stages can be delineated for oocyte development. Oocyte development are devided into two main parts; primary and secondary growth phase. While primary growth phase were similar to other teleost, some differences were observed in secondary growth stage.