Yağ sanayiinde kullanıla aktif toprağın yeniden kullanılabilirliği ve killerin aktivasyonunun incelenmesi
  1. Tez No: 151781
  2. Yazar: ZERRİN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benîonit, yağ ağartılması, aktifleştirme, kil
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ YAĞ SANAYİİNDE KULLANILAN AKTİF TOPRAĞIN YENİDEN KULLANDLABİLİRLİĞİ VE KİLLERİN AKTİVASYONUNUN İNCELENMESİ Zerrin ERDOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışmanı: Prof. Dr. Sefahattin Serin Yıl:2004, Sayfa:38 Jüri.: Prof. Dr. Sefahattin Serin Prof. Dr. Nevzat Külcü Doç. Dr. Biîgehan Güzel Asitlendirilmiş Ca-Bentonit, yağ ağartma işleminde ağartma toprağı olarak kullanılmakta ve kullanım sonrası atılmaktadır. Bu çalışmada atık toprağın geri kazanımı ve doğal killerin ağartma işleminde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Kullanılmış ağartma toprağı üzerindeki yağ ve pigmentler farklı derişimlerde NaOH çözeltisi kullanılarak uzaklaştırılmıştır. Temizlenmiş ağartma toprağı derişik H2SO4 çözeltisi ile asitîendirilerek yeniden aktive edilmiştir. Yeniden aktive edilmiş ve işlem görmemiş ağartma toprakları iîe yapılan ağartma işlemlerinde ağartma verimlilikleri karşılaştınlmıştır. Tintometre ile yapılan ölçümler sonucunda, her iki toprakla yapılan işlemde birbirine yakın ağartma verimlilikleri görülmüştür. Doğal killer ve asitlendirilmiş doğal killer ile yapılan çalışmalarda ise ağartma verimliliklerinin düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESİS YA? SANAYİİNDE KULLANİLAN AKTİF TOPRA?IN YENİDEN KULLANILABİLİRLİ?İ VE KİLLERİN AKTİVASYONUNUN İNCELENMESİ Zerrin ERDO?AN DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Spervbon Prof. Dr. Sefahattin SERİN Yean2004, Pages:38 Jury : Prof. Dr. Sdahattin SERİN : Prof. Dr. Nevzat KÜLCÜ : Assoc. Dr. Bilgehan GÜZEL Acidified Ca-bentonite is used as bleaching earth and is thrown after used. In this study, recovery of used bleaching earth and usage of natural clay in bleaching process have been investigated. The adsorped oil and the pigments on the used bleaching earth were removed usin NaOH solution in various concantration. The cleaned bleaching earth was reactived using concantre H2SO4 solution. The yield of the reactived bleaching earth has been compared with the unprocessed bleaching earth The results which were measured with tintometer have shown that bleaching yield of these two earth were very similer. The bleaching yield of the natural clay and acidified natural clay have been found very low. Keywords : Bentonite, oil bleaching, activation, clay. II