Evolution of turbidite system in the Kahraman Maraş basin
Kahraman Maraş havzası türbidit sistemlerinin evrimi
  1. Tez No: 151796
  2. Yazar: MURAT GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kahraman Maraş Havzası, Derin Deniz Sedimanları, Miyosen, Fasiyes. II, The Kahraman Maraş Basin, Deep Sea Sediments, Miocene, Facies
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
oz DOKTORA TEZİ KAHRAMAN MARAS HAVZASI TÜRBİDİT SİSTEMLERİNİN EVRİMİ MURAT GUL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Kemal GÜRBÜZ Yıl : 2004, Sayfa: 250 Jüri : Prof. Dr. Selim İNAN : Prof. Dr. Atike NAZİK : Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ : Doç. Dr. Kemal TAŞLI Burada sunulan çalışma; Güney Türkiye'de Arabistan-Anadolu Plakaları sınırında bulunan Kahraman Maraş Havzası kuzeybatısında Miyosen yaşlı türbidit sistemlerinin jeolojik ve sedimantolojik özelliklerinin incelenmesini kapsamakta ve bu sistemin evriminin ortaya konmasını amaçlamaktadır. Bu çalışma kapsamında Kahraman Maraş Havzasının kuzeybatısında 4 farklı türbidit sistemi tanımlanmıştır. Çukurhisar ve Tekir Sistemleri çalışma alanının kuzeyinde yer almaktadır. Bunlar başlangıçta delta yelpazeleri olarak gelişmeye başlamış, güneye doğru sedimantasyon öncesinde ve sırasında oluşan bindirmelerin etkileriyle sınırlandırılmış türbidit sistemi şeklinde oluşumuna devam etmişlerdir. Tanır-Kapıkaya Sistemi ve Fırnız Sistemleri çahşma alanının güneyinde yer almaktadır. Tanır-Kapıkaya Sistemi sınırlandırılmamış türbidit sistemi iken Fırnız Sistemi havza kenarı önünde denizaltı yamaç ortamında gelişmiştir. İlk üç sistem kanal konglomeraları ile başlamakta ve güneye doğru incelmekte, kumtaşı, silttaşı ve kiltaşına geçiş göstermektedir. Ancak dördüncü sistem (Fırnız Sistemi) kiltaşı-kumtaşı ardalanmaları ve göçme-moloz akıntı çökelleri karakterize edilmektedir. Genelde çakıl biniklemeleri ve nadiren kaval izinden ölçülmüş olan paleoakıntı ölçümleri, genel taşınma yönünün havzanın güneyine ve bazende deniz tabam düzensizlikleri ve havza kenarı yönlenimi sonucunda güneydoğuya-güneybatıya doğru gelişmişliğini göstermektedir. Sedimanter petrografik çalışmalar sonucunda, Havzanın kuzeybatısındaki kırıntılı kayaçların kaynak kaya, kaynak alanları tanımlanmıştır. Bu çahşma; havzanın kuzey ve kuzeybatısındaki sedimanların Üst Triyas-Alt Kretase yaşlı Andırın Grubu kireçtaşları, Devoniyen-Üst Kretase yaşlı Malatya Metamorfikleri ve Miyosen yaşlı resifal kireçtaşlarından kaynaklandığını göstermektedir. İnceleme alanı güneyinde yer alan kırıntılılar ise, Üst Jura-Alt Kretase yaşlı Berit Metaofiyoliti ve Eosen yaşlı Balhkısık-Alacık Formasyonlarından türemişlerdir. Bu çalışmadan elde edilen bütün veriler ışığında Kahraman Maraş Havzası kuzeybatısı için beş adımlı şematik evrim modeli türetilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D THESIS EVOLUTION OF THE TURBIDITE SYSTEM IN THE KAHRAMAN MARAŞ BASIN ______ DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kemal GÜRBÜZ Year: 2004, Pages: 250 Jury: Prof. Dr. Selim ÎNAN : Prof. Dr. Atike NAZİK : Assoc. Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ : Assoc. Prof. Dr. Kemal TASLI The study reported here involved geological and sedimentological properties of Miocene turbidite system in the northwest of Kahraman Maraş Basin, located on the boundary of the Arabian-Anatolian Plates in the southern Turkey. Four different turbidite systems are recognized in the northwest of the Kahraman Maraş Basin under the comprise of this study. The Çukurhisar and Tekir Systems are situated north of the study area. They initially developed as fan deltas and continue to develop as confined turbidite systems through to the south of the study area, those affected by thrusting earlier and during sedimentation. The Tamr- Kapikaya and Firniz Systems are located in the southern part of the study area. The Tanir-Kapikaya System evolved as an unconfined turbidite system, while the Firniz System developed on the submarine slope environment in front of the basin margin. The first three systems start with channelized conglomerates and pass into sandstone, siltstone and claystone towards to the south of the study area. However, the fourth system (Firniz System) characterized by claystone-sandstone alternations and slump-debris flow deposits. Palaeocurrent measurements, generally derived from imbrications, rarely from flute marks, indicate that the general transportation direction was through to the south of the basin with few deviations to the southeast- southwest resulted from irregularity of the sea floor and basin margin orientation. As a result of the sedimentary petrographical studies, the provenance of the elastics in the northwest of the Basin is identified. This study shows that the main source was from the Upper Triassic-Lower Cretaceous Andırın Group limestones, the Devonian-Upper Cretaceous Malatya Metamorphites and Miocene reef limestone for the northern and northwestern part of the basin. However, the elastics in the southern part of the study area mainly derived from the Upper Jurassic-Lower Cretaceous Berit Metaophiolite and the Eocene Ballıkısık- Alacık Formations. Under the light of all data derived from this study; a five steps schematic evolution model for northwest of the Kahraman Maraş Basin is generated.