Experimental investigation of tip vortices of delta wing
Delta kanatta girdapların deneysel olarak incelenmesi
  1. Tez No: 151818
  2. Yazar: NAZIM OĞUZ ERKMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kanat Ucu Vorteksleri, Vorteks Dinamiği, PIV. II, Tip Vortices, Vortex Dynamics, PIV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DELTA KANATTA GİRDAPLARIN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Nazım Oğuz ERKMEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Hüseyin AKILLI Yıl: 2004, Sayfa:75 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Hüseyin AKILLI : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Doç.Dr.Recep YURTAL Vorteks dinamiği, uçak, özelliklede kanat tasarımında çok önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden uçak tasarımında vortekslerin etkisi, uçağın her parçası için ayrı ve detaylı bir şekilde düşünülmelidir. Havacılık sektöründe, emniyetten bahsettiğimiz zaman vorteks dinamiği yine önemli bir yer teşkil etmektedir. Kazaları ve olayları incelediğimiz zaman vortekslerden kaynaklanan malzeme yorulması ve direk olarak diğer uçakların vortekslerinden etkilenerek meydana gelen kazalara sıkça rastlamaktayız. Sonuç olarak, bu çalışmada, vorteksler, oluşumları ve etkileri Parçacık Görüntülemeli Hız Ölçme Tekniği (PIV) kullanılarak laboratuar ortamında incelenmiştir. Deneyler, yan ve arka görüntüler için 10, 15, 20, 25, 30 ve 35 derece hücum açılarında yapılıp, arka görüntüler için 0.3, 0.6, 0.9, 1.2 ve 1.5 istasyonlarında inceleme yapılmaktadır. Deney parametrelerinde, su derinliği 620 mm., Re= 10000 ve U= 27.03 mm/s olarak alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF TIP VORTICES OF DELTA WING Nazım Oğuz ERKMEN DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hüseyin AKILLI Year: 2004, Pages: 75 Jury: Assist. Prof. Dr. Hüseyin AKILLI : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Assoc. Prof. Dr. Recep YURTAL Vortex dynamics takes place a significant role in aircraft design. Tip vortices are one of the most important phenomena in fluid mechanics. While designing an aircraft or an airfoil the effects of vortices should be accounted acting on aircraft parts. Furthermore, vortices maybe one of the most dangerous thing when we consider safety in aviation. Fatal results may occur due to vibrations caused by vortices. Thus in this study, tip vortices and their origination, effects and the ways of reducing them are studied in laboratory environment by using PIV technique. Different angles of attack including 10, 15, 20, 25, 30, and 35 degrees both for the side and end view are going to be used for the examination of the vortex flow. For the end view 0.3, 0.6, 0.9, 1.2, and 1.5 x/c of the chord lines are used. The parameters for the experiment are 620 mm. for the water depth, Re= 10000, and U=27.03 mm/s.