Çukurova'da ikinci ürün koşullarında bazı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde verim ve verim unsurlarının saptanması üzerine bir araştırma
Aresarch of second crop maize of yield and yield components to determine in the conditions of Çukurova
  1. Tez No: 151819
  2. Yazar: GÜLŞAH EKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF KIRTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, çeşit, verim, Maize(corn), cultivar, grain yield. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA' DA İKİNCİ ÜRÜN KOŞULLARINDA BAZI MISm (Zea mays £.;ÇEŞİTLERİNDE VERİM VE VERİM UNSURLARININ SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTTRMA Gülşah EKİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Yusuf KIRTOK Yıl: 2004, Sayfa:52 Üye: Prof.Dr. Yusuf KIRTOK Prof.Dr. A. Can ÜLGER Prof.Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alanında 2002 yılında ikinci ürün yetiştirme mevsiminde kurulmuştur. Deneme, 3 tekerrürlü tesadüf blokları deneme desenine göre 15 farklı çeşitle düzenlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, ikinci ürün olarak yetiştirilen farklı mısır çeşitlerinin verim ve bazı tarımsal karakterler arasındaki farkı ortaya koymaktır. Ele alman 15 mısır çeşidinin verim potansiyelleri farklı bulunmuştur. Ortalama değerlere göre, en yüksek tane verimi Falkner ( 1 164.0 kg/da ) çeşidinden; en düşük tane verimi de Luce (723.0 kg/da)'den elde edilmiştir. Araştırma sonucunda; tepe püskülü çiçeklenme süresi arttığında 1000 tane ağırlığının azaldığı, koçan kalınlığı arttığında tek koçan ağırlığının arttığı, ilk koçan yüksekliği azalırken dekara tane veriminin arttığı ve son olarak tek koçan ve tane ağırlığının artmasıyla birlikte yine dekara tane veriminin arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A RESARCH OF SECOND CROP MAIZE OF YIELD AND YD2LD COMPONENTS TO DETERMINE IN THE CONDITIONS OF ÇUKUROVA. Gülşah EKİN UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE FIELD CROPS DEPARTMENT Supervisor: Prof.Dr. Yusuf KIRTOK Year: 2004,Page: 52 Jury: Prof.Dr. Yusuf KIRTOK ProfDr. A. Can ÜLGER Prof.Dr. Mustafa ÇÖLKESEN This study was conducted at the experimental area of Field Crops Deparment, Agricultural Faculty of Çukurova University as a doubled crop condition in 2002. The experiment was designed as a randomized block with 3 replications using fifteen different cultivars. The aim of this study is determinate of yield and some agricultural charecteristics of this different cultivars at the doubled crop condition. Cultivars in this study exhibited a wide range of grain yield. According to mid valiues, the cultivar Falkner (1 164.0 kg/da) had lowest grain yield. From the results of this study, it was found that when flowering time of tassel increased thousend kernel weight decreased; however broad of cob increased single cob(ear) also increased. In addition this, it was obsorved that when the first cob (ear) height decreased, grain yield increased; however, when single cob(ear) weight and charnel weight increased, grain yield also increased.